Пасажири минулого тижня пораділи звільненню підземного переходу, що веде до станції метро «Майдан Незалежності» (на знімку), від усіх незаконних торговельних кіосків. Судячи з відгуків у Фейсбуці, де прес-служба столичного метрополітену написала: «Тепер вестибюль звільнений для ваших зустрічей», очищення попросили й інші: «Метро «Харківська» теж хоче бути для зустрічей!», «А на «Мінській» усі переходи забиті торговцями із відрами цибулі, картоплі, фруктів! Але ж поруч є ринок, навіщо торгувати під землею?», «Тиждень тому були знесені всі торговельні павільйони на станції метро «Олімпійська», тепер там є де пройти».

 

 

До кінця року всі незаконні торговельні конструкції в метро будуть ліквідовані. Про це повідомляє прес-служба Київського метрополітену. Окрему увагу приділять тим кіоскам, які розміщуються біля майданчиків, де проводитимуться основні заходи Євробачення-2017 (особливо в районі станції «Лівобережна), і тим, які ще залишилися біля «Лісової». З 2012 року змінилися правила пожежної безпеки в метро. Тому всі конструкції, які не відповідають цим правилам, будуть демонтовані. Винесені необхідні судові постанови. Поштовхом до початку тотального зносу кіосків стало задимлення в торговельному павільйоні на станції метро «Дружби народів», що сталося взимку.


Сьогодні триває плановий демонтаж конструкцій у вестибюлях усіх станцій. Повністю ліквідовані МАФи на «Видубичах», «Політехнічному інституті», «Лук’янівській», «Чернігівській», «Контрактовій площі» і «Поштовій площі», «Лісовій», «Печерській» і «Героїв Дніпра».


У столиці триває робота над звільненням міста від кіоскової мафії. Як пояснив народний депутат України, радник голови Київської міськдержадміністрації Дмитро Білоцерковець, до 2005-го в місті власниками МАФів були саме дрібні підприємці. Тоді у столиці налічувалося не більше чотирьох тисяч кіосків. Потім цей бізнес прибрали до рук і «укрупнили» наближені до влади особи, які змусили малий бізнес орендувати кіоски. В 2010—2013 роках Київ заполонили тисячі незаконно встановлених кіосків. З 2014-го тільки 6,5 тисячі торговців пред’явили документи й підтвердили законність розміщення свого МАФу. Вони й отримали права на подальшу діяльність. В 2015 році ними було сплачено в міську скарбницю приблизно 80 мільйонів гривень. Інші власники одержали приписи про демонтаж їх споруд, і деякі його навіть виконали. Ті, хто проігнорував, — пішли під знос. На сайті департаменту міського благоустрою давно вивішені списки із фото МАФів, які мають прибрати. Кожен власник знає про це, але найчастіше нічого не робить до останнього моменту, поки не під’їде спецтехніка. Тоді починаються істерики, скандали, бійки, перекриття руху транспорту на вулиці. Проте нинішнього року міський громадський простір звільнено майже від півтори тисячі незаконно розміщених кіосків.


Крім того, у Києві почали прибирати МАФи, що продають алкоголь, незважаючи на заборону, повідомив Дмитро Білоцерковець у Фейсбуці. За його словами, два кіоски демонтували біля станції метро «Дарниця», один на вулиці Льва Толстого та ще один на вулиці Шота Руставелі. Це сталося після перевірок, які в місті і надалі триватимуть.



Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


Більше фото тут — www.golos.com.ua