Документальну кінострічку «Два роки в екзилі» презентували у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса під час відзначення другої річниці переселення до Вінниці.

 


Навчальний заклад став першим, хто залишив окуповану бойовиками територію. Його досвід знадобився ще 14 вишам з Донбасу і одному з Криму, які так само вимушено змінили місце свого перебування. Відеокадри стрічки «Два роки в екзилі» зафіксували непрості моменти переїзду та утвердження у нових умовах. Їх доповнив у своєму виступі перед колективом колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт.


— Переселення університету відбувалося як спецоперація, — згадує Сергій Квіт. — Ані у вас, ані у нас не було досвіду переїзду з окупованих територій, та ще й під дулами автоматів, коли багатьом з вас погрожували фізичною розправою. Виникало дуже багато запитань — від простого, здавалося б, перевезення документів до пошуку приміщень на новому місці і навіть отримання коштів через Держказначейство, його чиновники не мали інструкцій, як виплачувати їх у такій ситуації.


У Вінниці місцева влада спочатку надала для ДонНУ два приміщення, а влітку нинішнього року виш отримав ще одну будівлю в центрі. На Вінниччині, батьківщині Василя Стуса, вишу присвоєно ім’я поета-борця. Сталося це 2016 року.


— Професорсько-викладацький склад Донецького національного додав позитивний колорит у наукову сферу нашого міста, — наголосив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — До нас переїхали надзвичайно професійні, патріотично налаштовані викладачі і студенти, які прагнуть іти далі, досягати більшого, і це вселяє оптимізм.


— Попри втрати, нам вдалося зберегти дух, традиції університету, — наголосив ректор ДонНУ Роман Гринюк. — На подільській землі за підтримки багатьох вірних друзів, партнерів, місцевої громади продовжуємо утверджувати статус класичного дослідницького університету, конкурентоздатного на національному і світовому рівні. Щиро дякую усім, хто не зламався у складних умовах випробувань, хто не зупиняється, а гідно йде обраним шляхом.


Ще один почесний гість — Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс — пообіцяв колективу ДонНУ налагодити контакти співпраці з навчальними закладами його країни. Серед низки заходів, організованих у той день у ДонНУ, були дві відкриті лекції, які прочитали Сергій Квіт і колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета.

Вінниця.


Фото автора.