*) Назву пояснює цитата з web-порталу INFOGLOBE.CZ

 

Погруддя Мілана Штефаніка -- видатного діяча словацького національного руху, генерала, одного зі співзасновників першої Чехословацької республіки, -- урочисто відкрили в Ужгороді (на знімку). Участь у заході взяли спеціальний представник закордонних та європейських справ Словацької Республіки Мілан Кухар, Генеральний консул Чеської республіки у Львові Павел Пешек, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, ужгородський міський голова Богдан Андріїв, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова, представники уряду сусідньої держави, а також молодь та духовенство.

 

Фото
прес-служби облдержадміністрації.

 

 

-- Пам'ятник є свідченням того, як історичні та культурні зв'язки між нашими країнами перетворюються в реальні справи, особливо тут, на Закарпатті, де словацька національна меншина виступає ланкою культурних зв'язків між Україною та Словаччиною, між прикордонними регіонами наших країн, -- наводить слова Г. Москаля прес-служба ОДА. -- Мілан Штефанік, як і чимало інших діячів колишньої Чехословаччини, до складу якої входив і наш край, залишив по собі добру пам'ять серед закарпатців.

 

Генеральний консул Янка Буріанова, з ініціативи якої й відкрито погруддя, відзначила: втілення проекту відбулося завдяки фінансовій підтримці Словацької Республіки. Водночас вона подякувала всім, хто долучився до цієї події, зокрема, скульптору Василеві Роману.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України