Злодії вкрали із будинку відомого чернігівського колекціонера Костянтина Ягодовського майже дві тисячі листівок та півтори сотні стародруків. Крадіжка сталася, коли подружжя Ягодовських поїхали до Києва на зібрання колекціонерів. Цікаво, що цінні речі, які не є колекційними, злодії не брали. Це наводить на думку, що крадіями чи замовниками були колеги-колекціонери.

 

Костянтин Ягодовський вважає, що втрата непоправна, адже деякі предмети існують у єдиному екземплярі -- як, скажімо, печатки, присвячені Чернігівщині. Зникли  також автографи чернігівських губернаторів, книги з особистих бібліотек Михайла Грушевського та графа Милорадовича, листівки із зображенням старого Чернігова.

 

Костянтин Ягодовський готував колекцію до 200-ліття Миколи Гоголя. Вона також зникла. Там книги, листівки, сувеніри, пов'язані з гоголівськими місцями України, Росії та Італії.

 

Поліція, звичайно, спробує знайти сліди, але на це надії мало. Крадіжка ставить питання про необхідність збереження цінних колекцій у загальнодоступних музеях, що мають належну охорону.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України