В ужгородському Палаці дітей та юнацтва вшанували пам'ять 25 воїнів АТО з Ужгородщини та міста Чопа, котрі загинули при захисті суверенітету України на території Луганської та Донецької областей. Віддано почесті й тим, хто повернувся звідти живим, а також матерям, дружинам та рідним героїв, волонтерам та лікарям -- тим, хто рятував їхні життя. Нагрудні знаки Збройних Сил України "Учасник АТО" , відповідні посвідчення та почесні грамоти за дорученням Міноборони України їм вручив військовий комісар Ужгородського об'єднаного міського військкомату, теж колишній учасник АТО, підполковник Микола Журавльов. Орденами "За мужність" Ш ступеня відзначено старшого сержанта Олександра Попадинця та старшого солдата Андрія Палая.

 

Особливо зворушила присутність на вшануванні пам'яті героїв подружжя Олександра та Вікторії Кононових. Вони приїхали до Ужгорода із зони АТО. Сепаратисти, дізнавшись про їхню волонтерську діяльність і те, що Олександр допомагав вивозити військове майно із зони окупації, затримали їх і утримували у приміщенні, долівка якого була застелена потоптаним чобітьми чотириметровим стягом України. Від нелюдських катувань Олександр став інвалідом. Та попри все Вікторія зуміла заховати прапор і винести його з катівні...

 

-- Для нас велика честь бути у вашому місті, -- сказала Вікторія. -- І ми й далі робитимемо все для того, щоб ця кремлівсько-путінська зараза, цей монстр, для якого нема ні людських, ні Божих законів, до нас не дійшов.

 

Збіглося так, що наші місця в залі були поруч із матусею добровольця Віталія Постолакі, іменем котрого названо одну із площ Ужгорода, Калиною Миколаївною. І коли у залі зазвучала пісня -- своєрідний реквієм "Пливе кача..." , вона проронила таку фразу: "Невимовно тяжко живій матері хоронити свого сина..." А коли піднялася на сцену для вручення нагороди, Микола Журавльов став перед нею, як і перед іншими рідними полеглих, навколішки і сказав:

 

-- Вибачте, що не зміг уберегти ваших синів...

 

У вшануванні пам'яті героїв узяли участь представники релігійних конфесій краю -- православної Київського патріархату, греко- та римо-католицької. Вони відслужили молебень за полеглими.

 

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

 

Голос України