У Києві та на Миколаївщині, малій батьківщині видатного поета, прозаїка, кінорежисера Миколи Вінграновського, тривають заходи, присвячені його 80-річчю. Народився майбутній лауреат Шевченківської премії на козацькій землі, у Первомайську, тут закінчив школу. Днями рідне місто поета відвідала група літераторів. Під час зустрічі з міським головою Людмилою Дромашко, члени делегації, серед яких письменник Анатолій Качан, поет і перекладач Петро Засенко, критик і мистецтвознавець Мирослав Лазарук, поет і композитор Анатолій Кульчицький, головний редактор газети "Літературна Україна" Станіслав Бондаренко, журналіст Георгій Лук'янчук, завідуюча експозиційним відділом Національного музею літератури України Оксана Деркач запропонували перейменувати Первомайськ на Вінграновський.

 

-- Це була б та данина пам'яті майстра слова, чия поезія зачаровує і чий роман "Северин Наливайко" критики вважають одним із найкращих історичних романів у світовій літературі, на яку він заслуговує, -- зазначає виконавчий директор Благодійного фонду Вінграновського просвітянка Зоя Голота. -- Перейменування міста, до якого ще не дійшла декомунізація, сприяло б, на мою думку, і розвитку туризму в регіоні, де був центр козацької Буго-Гардівської паланки і де на Південному Бузі є козацькі пороги, й популяризації місцевості.

 

-- У Первомайську, -- продовжує Зоя Голота, -- збереглася рідна хата Миколи Вінграновського. Свого часу її продали, і тепер там живуть чужі люди. Будиночок далеко не в кращому стані. Та все ж там можна було б створити музей поета -- у родичів і друзів є багато речей, які належали йому.

 

Літературні зустрічі у загальноосвітній школі № 17, де навчався Микола Вінграновський, у міському центрі культури та дозвілля мали на меті нагадати землякам, і зокрема владі, про їх обов'язок берегти пам'ять Поета, який завжди відчував себе сином рідної землі, свого народу. Як розповів Анатолій Качан, один із рядків Миколи Вінграновського, де він називає себе сином народу, став предметом розгляду на засіданні обкому комуністичної партії. Один із функціонерів тоді заявив, що це неправильно, бо Хрущов говорив, що поет -- слуга народу, тож Вінграновський іде врозріз із лінією КПРС.

 

Іще одна літературна зустріч, присвячена ювілею Майстра слова, відбулася у київському театрі "Сузір'я". Її учасники, серед яких поет і прозаїк Антонія Цвід, поет і перекладач Валентина Козак, перекладач і драматург Василь Довжик та інші, не лише декламували вірші Поета, а й ділилися спогадами про його життя і творчість. Президент Міжнародного кінофестивалю "Кінолітопис" розповіла про спільну роботу з Миколою Вінграновським на "Укркінохроніці" над проектом "Чотирнадцять столиць України". У його рамках вдалося відзняти лише чотири фільми, зокрема "Чигирин -- столиця гетьмана Богдана Хмельницького" (1993), "Батурин -- столиця Івана Мазепи" (1994), "Галич -- столиця князя Данила Галицького".

 

Лариса Єфименко передала Фонду Вінграновського афішу-запрошення на зустріч із творчим колективом проекту, яка відбулася в Івано-Франківську у 1993 році. І зазначила, що фільми, відзняті Майстром, можна буде побачити на міжнародному кінофестивалі, який відкриється у столиці 28 листопада.

 

Світлана ЧОРНА.

 

Київ.

 

Голос України