У державній обласній універсальній бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася презентація книги «Волинський пантеон: схід-2015». Це унікальне і вкрай необхідне сьогодні видання підготували відомий краєзнавець заслужений працівник культури Геннадій Гулько і авторитетний в Україні дослідник доктор історичних наук Олександр Дем’янюк.


Книжка — про всіх загиблих минулого року в зоні АТО волинян. Автори подають портрети воїнів, їх біографії, розповідають про бойовий шлях героїв, їхні нагороди і відзнаки, вказують на місце поховання, а також називають джерела, з яких отримано цю інформацію: газетні публікації, електронні ресурси. Окрім того, у виданні вміщено багато іншого інформаційного матеріалу: зведені відомості полеглих волинян за військовими званнями, список посмертно нагороджених, витяги з відповідних указів Президента України тощо. Подаються кольорові зображення шевронів усіх підрозділів, де герої проходили свій бойовий шлях.


Окрім 63 прізвищ втрачених нами у 2015 році воїнів, у книзі є дані ще про трьох, яких не стало в 2014-му, але особу їх вдалося встановити пізніше. Серед них і колишній командир 51-ї окремої механізованої бригади полковник Павло Пивоваренко. Офіцер загинув під час виведення 51-ї ОМБр з Іловайського котла між населеними пунктами Горбатенко і Новокатеринівка Старобешівського району Донеччини. 30 серпня тіло Павла Пивоваренка перевезли до Запорізького обласного бюро судмедекспертизи. 1 жовтня він був похований на Кушугумському кладовищі як невстановлений військовослужбовець. Наприкінці 2014 року ДНК-експертиза засвідчила, що загиблий № 3191 — комбриг 51-ї ОМБр. Так було повернуто добре ім’я бойовому офіцеру, якого дехто вже встиг звинуватити в дезертирстві. Під командуванням Павла Пивоваренка 51-ша бригада визволила майже 20 населених пунктів. «Не залишив він частину навіть після поранення і все зробив, щоб вивести живими з Іловайського котла якомога більше бійців. «Він до останнього був із солдатами, — пише в одному з інтернет-видань учасник тих подій. — Навіть коли почався котел, він не з генералами був, а прийшов до наших хлопців у бліндаж і дві доби провів там із ними. І якби він не виставив оборону, то всі загинули б». Тож сини полковника Павла Пивоваренка Євген і Максим можуть пишатися своїм батьком, а його підлеглі — своїм командиром.


На презентації було багато учнівської й студентської молоді. Розповіді авторів про героїзм наших бійців сприятимуть патріотичному вихованню.


Це вже друга книга, підготовлена Геннадієм Гульком і Олександром Дем’янюком. Перша — «Волинський пантеон: схід-2014» вже витримала два видання. Примірники отримали родини загиблих героїв, надійшли вони також у бібліотеки та навчальні заклади. Профінансував видання благодійний фонд «Волинь-2014».


Волинська область.

 


На знімку: автори книги Геннадій Гулько та Олександр Дем’янюк (в першому ряду зліва направо) зі студентами Луцького педагогічного коледжу після презентації.


Фото автора.