У Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбулося вручення літературної премії Валерія Шевчука. Заснована вона навчально-науковим інститутом філології та журналістики цього вишу для відзначення письменників, книги яких були визнані кращими за підсумками попереднього року. Це перша премія в нашій країні на честь відомого українського літератора, який продовжує активну творчу діяльність.


За підсумками 2015 року кращою визнано книгу Григорія Гусейнова «Одіссея Шкіпера та Чугайстра». Її жанр автор визначив як «окупаційний роман». Дія розгортається у степовому українському місті в часи німецької окупації. Це драматична, з елементами фантастики, історія двох юнаків та собаки Чугайстра. Книга, як сказано в анотації, «засвідчує відому істину, що жити ізольовано від світу, охопленого нещадною війною, не вдається нікому».


«Я був обома руками за те, щоб премію отримав саме цей твір. Я гордий за таких продовжувачів української літератури, яка має бути чистою, а не спаплюженою словами нецензурної лексики», — сказав Валерій Шевчук. Він вручив Гусейнову диплом і відзнаку — статуетку із зображенням візитівки Житомира — скелі над Тетеревом, яка має назву Голова Чацького.

Житомир.