Фахівці управління Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області провели протягом січня-жовтня 79 перевірок, із яких 72 -- ревізії фінансово-господарської діяльності. І як результат -- виявлено порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на загальну суму 15,6 млн. грн.

 

Ось найбільші зловживання. На одному із державних підприємств встановлено безпідставне перерахування 1,3 млн. грн. під виглядом сплати ПДВ особі, з якою підприємство господарсько-правових відносин не мало, повідомили "Голосу України" в управлінні Західного офісу Держаудитслужби в Закарпатській області.

 

Порушення, які призвели до втрати 1,8 млн. грн., виявлено під час ревізій чотирьох управлінь праці та соціального захисту населення області. Зокрема, йдеться про зайве нарахування та виплату щомісячної адресної допомоги вільно переміщеним особам на загальну суму 1,3 млн. грн. У двох управліннях міського господарства встановлено втрати міських бюджетів на загальну суму 2,2 млн. грн. Зокрема, внаслідок бездіяльності недоотримання надходжень орендної плати за використання комунального майна у сумі 700 тисяч гривень та доходів у вигляді пайової участі на розвиток інфраструктури міст у сумі шістсот тис. грн.

 

Також ревізори встановили факти виплати заробітної плати за невідпрацьований час, завищення вартості виконаних робіт та послуг тощо.

 

За результатами ревізій, до підприємств і установ, які порушили бюджетну дисципліну, застосовано 58 фінансових санкцій у вигляді зупинення операцій із бюджетними коштами та призупинення бюджетних асигнувань. Правоохоронним органам спрямовано матеріали 41 ревізії, за якими розпочато 18 досудових розслідувань. До Державної служби фінансового моніторингу направлено п'ять інформацій про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом на загальну суму 7,3 млн. грн.

 

Аби винні особи таки відшкодували втрати державних фінансів, до суду подано п'ять позовів на 753,5 тис. грн. За допущені порушення чотири  посадові особи звільнено, понад двісті п'ятдесят притягнуто до адміністративної, а сотня -- до дисциплінарної і матеріальної відповідальності.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України