Власники автівок на іноземних номерах, які нині повинні кожну п’яту добу перетинати кордон, начебто вони виїхали з України і в’їхали назад — така вимога вітчизняного законодавства, — блокуватимуть контрольно-пропускні пункти «Ужгород» і «Солотвине» щонайменше до вівторка.


Розмовляю з активістами, котрі розгорнули чималий намет перед під’їздом до КПП «Ужгород» на україно-словацькому кордоні.


— Ми жодних преференцій не вимагаємо. Ми прагнемо одного: щоб Верховна Рада України, яка розпочинає пленарне засідання у вівторок зранку, — внесла поправки до чинного законодавства, — каже один з активістів Павло Павлов. — До парламенту прийдуть наші активісти і запропонують депутатам зробити дві невеликі поправки до відповідного закону. Перша — змінити два слова «резидент» і «нерезидент». Щоб громадянин України мав право в’їжджати на придбаному за кордоном автомобілі в Україну на рік — так, як це дозволено іноземцю. На рік, а не на п’ять днів!.. Друга — вітчизняний законодавець може скопіювати схему розмитнення автівок у словаків. Тобто розмитнення має коштувати, образно кажучи, п’ятсот євро, а не п’ять тисяч, як нині в Україні. І тоді українська державна казна поповнюватиметься щомісяця значною сумою коштів... І це піде на користь і державі, і її громадянам...


За словами активістів, вони блокуватимуть кордони (в інших областях також) щонайменше до вівторка і чекатимуть на реакцію з боку парламенту.


Коментар


Голова ОДА Геннадій Москаль: «Ми неодноразово звертали увагу Державної фіскальної служби та Верховної Ради України на проблему перетину (користування громадянами України автомобілями з іноземною реєстрацією). Норма в Митному кодексі, яка дозволяє нашим громадянам ввозити на територію України автомобілі з іноземною реєстрацією тільки з метою транзиту, — це цілковитий маразм. Ми скерували листи голові ДФС пану Насірову та голові Національної поліції пані Деканоідзе. Проблему перетину, актуальну не тільки для Закарпаття, необхідно вирішувати на рівні центральних органів влади, а не відсторонюватися від неї».

Закарпатська область.