Понад десять тисяч гектарів цукристих опинилися під снігом на Вінниччині. Це п’ята частина усієї площі. Що планують робити з ними?

 

— Спробуємо діставати з-під снігу, — повідомив представник одного з цукрозаводів, який просив не називати його прізвище і підприємство. — Якщо знайдемо місця, де хоч трохи видно рядки, виведемо комбайн марки ROPA. Це найпотужніша техніка, яку маємо. З її допомогою корінці можна дістати навіть з промерзлого ґрунту, тільки б рядки побачити. Або ж доведеться чекати, коли сніг зійде. Тоді виникнуть нові проблеми — по розгрузлому ґрунту копати складно. Доведеться використовувати ранкові години, коли примерзне.


Навіть у негоду корені вивозили з поля. За інформацією Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор», протягом трьох днів — п’ятниці, суботи й частково неділі — на заводи доставлено 61 тисячу тонн цукристих. У погожі дні було не набагато більше. «Везуть те, що вже накопано, — уточнив економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Але запаси сировини у кагатах незначні, бо на всі підприємства буряки доставляли, як кажуть, з коліс, тобто майже не складували. Ніхто не сподівався на сніг у листопаді. Високосний рік подарував сюрприз».


Одразу знизилися якісні показники — збільшилася забрудненість коренів з 8,8 до 12,6 відсотка, зменшився вихід цукру. Найбільше не викопано солодких корінців у Гайсинському районі — понад півтори тисячі гектарів, це 35 відсотків від загальної площі. У Томашпільському районі ще треба впорати 1200 гектарів, Крижопільському — 380, Мурованокуриловецькому — 360 гектарів.


— З четверга уже прогнозують плюсову температуру, — продовжує Леонід Козодой. — Буряки не залишаться на полі. Все одно викопають. Надалі треба думати про відновлення роботи декількох законсервованих підприємств. Річ у тім, що площі під цукристими щороку збільшуємо, нині маємо майже 55 тисяч гектарів. Потужності їх переробки залишаються ті само — як працювало шість заводів останніми роками, стільки й нині працює. На наступний рік аграрії планують розширювати площі під буряками. Треба думати про розконсервування хоча б ще двох заводів. Тим більше, що у нас є підприємства, де готові хоч сьогодні розпочати роботу.


До речі, на 14 листопада на Вінниччині виробили майже 300 тисяч тонн цукру. За прогнозами, сподівалися на 417 тисяч тонн солодких кристалів. Тепер припускають, що зварять приблизно 400 тисяч тонн. Середня врожайність коренів становить 496 центнерів з гектара (торік — 380 ц/га).

Вінницька область.

ДО РЕЧІ

Як повідомили в асоціації «Укрцукор», на полях країни в кагатах зберігається понад мільйон тонн цукрових буряків. Відповідно до планів заводів, викопати  буряки та укласти їх у кагати мали до 1 грудня. У Житомирській, Київській, Рівненській та Чернігівській областях майже завершили це робити.