На сьогодні у столиці анонсовано низку заходів масового характеру, які їх організатори називають акціями протесту проти політики влади в соціально-економічній сфері, а українські спецслужби й правоохоронці -- спробою реалізації проросійського плану з дестабілізації ситуації усередині країни. Напередодні СБУ повідомило про розроблений у Кремлі план "Шатун". Він містить у собі проведення масових протестів в Україні (переважно у столиці): на 15 листопада запланована всеукраїнська акція банківських вкладників, до якої 17-го підключиться "тарифний майдан". Протест повинен перерости в блокування урядових структур. За інформацією наших спецслужб, за організацією операції, головна мета якої -- дискредитація органів держвлади й організація дострокових парламентських виборів, стоїть Росія. Таким чином Москва хоче взяти реванш і повернути контроль над українським політикумом, як це було в часи Януковича.

 

"Розгін" інформації на кшталт "усе пропало" із закликами виходити на майдани й "завершити революцію" триває вже кілька тижнів у соцмережах і в так званих опозиційних ЗМІ. У поштові скриньки киян закидають відповідні листівки. Ті, хто прагне вивести народ на вулицю, щоб розв'язати свої проблеми, активно ведуть інформаційну війну в усіх напрямках. У неділю на сайті "Кореспондент" з'явилося повідомлення (з посиланням на "своє" джерело) про те, що нібито в РНБО створили якийсь штаб для придушення масових акцій.

 

Рада національної безпеки й оборони спростувала цей фейк. "Інформуємо, що в РНБО України не створювалися ніякі "штаби", а всі силові структури в Україні працюють у штатному режимі, згідно з наданими ним Конституцією й законами повноваженнями", -- йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці РНБО у Фейсбуку.

 

У свою чергу Національна поліція вживає всіх необхідних заходів для гарантування безпеки. Так, сьогодні в Києві через підвищений рівень терористичної загрози буде перекрито Хрещатик.

 

"Ми -- воююча держава, у нас досить великий рівень терористичної загрози. Прогнозується значне скупчення людей, ми вживатимемо заходів, щоб нічого не трапилося й ніхто не постраждав. Зокрема, перекриють вулицю Хрещатик, проводитимуть поверховий огляд, застосовуватимуть металошукачі. Це стандартна процедура, думаю, що люди з розумінням до цього поставляться. Кінологічна служба й вибухотехніки обстежуватимуть місця масових заходів. Буде ще низка заходів координації з СБУ", -- заявив керівник Головного управління Національної поліції Києва Андрій Крищенко.

 

За його словами, майже п'ять тисяч правоохоронців забезпечуватимуть правопорядок під час акцій протесту в Києві. Крищенко повідомив, що надійшло десять заявок від різних організацій про проведення акцій, у яких візьмуть участь від п'яти до п'ятдесяти тисяч осіб. Акції пройдуть біля стін Національного банку й Верховної Ради.

 

Примітно, що начебто різні організації й політсили намітили проведення своїх заходів (до речі, теж різної спрямованості) на один час. Так, на одному з опозиційних сайтів закликають збиратися учасників акції "проти законодавчих ініціатив МВС і поліції" о... третій годині ночі на околиці столиці.

 

На офіційному сайті Федерації профспілок України оголосили про проведення свого заходу 17 листопада (напередодні прийняття Держбюджету-2017) під девізом "Профспілки вимагають гідного життя для людей!". Зазначимо, акції з ініціативи профспілок у нашій країні проходять не так уже часто... До речі, ратують вони нині за "недопущення зниження рівня життя населення", а не за права трудящих, як їм належить. Наприклад, за підтримку встановлення мінімальної зарплати на рівні 3200 грн., анонсованого урядом...

 

До речі, далеко не всі профспілки підтримують цю акцію. Напроти, намагаються тримати від участі в ній інших. Багато організацій, від імені яких людей закликають виходити на протести, заявляють про свою непричетність до цього. Створюється враження, що все відбувається справді за заздалегідь продуманим і профінансованим планом. Сподіваємося на розсудливість співгромадян і на національну рису українців, яку так і не змогли прорахувати кремлівські політтехнологи починаючи ще з Євромайдану: "Не треба нас дурити!" Не втрачаймо пильності, не піддаваймося на провокації й, головне, -- думаємо: кому це вигідно?

 

ДО РЕЧІ

 

Учора по обіді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков традиційно через Фейсбук оприлюднив звернення до службовців Національної поліції і Національної гвардії України... українською мовою (раніше всі пости міністр робив російською).

 

У зверненні Аваков нагадав підлеглим про 39 статтю Конституції (право громадян на мирні зібрання) та те, що правоохоронні органи не є учасником політичного процесу.

 

Проте наказав: "Кожному співробітнику -- вживати найжорсткіших заходів і припиняти спроби пронести або застосувати будь-яку зброю, спровокувати силове протистояння, створити небезпечну ситуацію для мирних громадян, які не є учасниками акції. Діяти швидко, рішуче і професійно. Провокатори і заколотники повинні бути затримані та ізольовані. А їх причетність, вину та міру покарання визначить суд.

 

Наше завдання -- забезпечення громадянських прав і безпеки кожної людини. За це стояв Майдан. Для цього ви отримуєте наказ виходити на вулиці".

 

Ольга ВІТЕР.

 

Голос України