Уже за перші півроку 2017-го кожен українець мусить укласти договір зі своїм сімейним лікарем. Про це в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила під час представлення чернігівським медикам та журналістам плану реформування галузі. На її переконання, 34 відсотки жінок та 41 відсоток чоловіків помирають саме через те, що не користуються послугами сімейних лікарів.

 

«В Україні немає зв’язку між пацієнтом і сімейним лікарем. Ми будуватимемо цей фундамент первинної ланки і екстреної медичної допомоги вже наступного року», — сказала в. о. міністра. За її словами, від того, скількох пацієнтів матиме сімейний лікар, залежатиме і його зарплатня. Тож Уляна Супрун радить таким медикам шукати собі пацієнтів, але не більше 2 000 осіб на кожного.


Як зазначила в. о. міністра, фінансування медицини — неефективне, і воно має бути припинене у такому вигляді. Натомість кошти надаватимуться пацієнтам адресно через субвенцію. Це буде від 800 до 1000 гривень на рік на кожного хворого. Відповідно, сімейний лікар розпоряджатиметься цим доходом за згоди пацієнта.

Чернігів.

 


На знімку: в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун відвідала військовий шпиталь у Чернігові, де спілкувалася з учасниками Другої світової війни та теперішньої АТО.


Фото Віктора КОШМАЛА.