Власники автівок на іноземних номерах, які нині повинні кожну п'яту добу перетинати кордон, начебто вони виїхали з України і в'їхали до України -- така вимога вітчизняного законодавства, -- блокуватимуть контрольно-пропускні пункти "Ужгород" і "Солотвино" щонайменше до вівторка.

 

Розмовляю з активістами, котрі розгорнули чималий намет перед під'їздом до КПП "Ужгород" на українко-словацькому кордоні.

 

-- Ми ніяких преференцій не вимагаємо. Ми прагнемо одного: аби Верховна Рада України, яка розпочинає пленарне засідання у вівторок зранку, -- внесла поправки до діючого законодавства, -- каже один з активістів Павло Павлов.-- До парламенту прийдуть наші активісти і запропонують депутатам зробити дві невеликі поправки до відповідного закону. Перша -- змінити два слова "резидент" і "нерезидент". Тобто, аби громадянин України мав право заїжджати на придбаному за кордоном автомобілі в Україну на рік -- так, як це тепер дозволено іноземцю. На рік, а не на п'ять днів!. Друга -- вітчизняний законодавець може скопіювати церемонію розмитнення автівок з діючої словацької практики. Тобто, розмитнення має коштувати, образно кажучи, п'ятсот євро, а не п'ять тисяч, як нині здійснюється в Україні. І тоді, можна точно передбачати, -- державна українська казна поповнюватиметься щомісяця великою кількістю коштів... І все піде на користь як держави Україна, так і її громадян...

 

За словами тих же активістів, вони блокуватимуть кордони (в інших областях також) спочатку до вівторка - і чекатимуть реакції з боку парламенту.

 

ФАКТ І КОМЕНТАР

 

Голова ОДА Геннадій Москаль: "Ми неодноразово звертали увагу Державної фіскальної служби та Верховної Ради України на проблему "перетину" (користування громадянами України автомобілями з іноземною реєстрацією). Норма в Митному кодексі, яка дозволяє нашим громадянам ввозити на територію України автомобілі з іноземною реєстрацією тільки з метою транзиту, -- це повний маразм.

 

Ми направили листи голові ДФС пану Насірову та голові Національної поліції пані Деканоідзе. Проблему "перетину", яка актуальна не тільки для Закарпаття, необхідно вирішувати на рівні центральних органів влади, а не відсторонюватися від неї.".

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України