Учора Комітет Верховної Ради з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України розглянув подання Генерального прокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від Опозиційного блоку Вадима Новинського.


Як відомо, Генеральний прокурор Юрій Луценко 3 листопада скерував до Верховної Ради подання, в якому просить дозволити притягти до кримінальної відповідальності народного депутата України Вадима Новинського. Генпрокуратура звинувачує Новинського за трьома статтями. Зокрема, парламентарій підозрюється в перевищенні службових повноважень під час незаконного позбавленні волі митрополита Олександра (Драбинка) — особистого помічника нині покійного предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) Володимира (Сабодана), за що загрожує до п’яти років ув’язнення, та в тиску на екс-главу УПЦ МП в інтересах Януковича.


Присутній на засіданні комітету Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що Генпрокуратура розслідує цю справу ще з травня 2014-го, а після приходу на посаду він узяв її під особистий контроль. 
Ю. Луценко виклав перед депутатами, членами комітету, всі деталі подання, продемонструвавши слайди, і заявив, що це був «злочинний план за попередньою змовою з Януковичем задля зречення з посади тодішнього настоятеля УПЦ МП та узурпації влади». Генпрокурор навів факти тиску з боку народного депутата Новинського на митрополита Володимира, встановлені судовим слідством, а слідчий Генпрокуратури зачитав певні покази свідків.


Однак народний депутат Вадим Новинський, котрий був присутній на засіданні комітету, свою провину категорично заперечує. У коментарі журналістам перед початком засідання В. Новинський заявив, що розцінює подання Генпрокурора як «наклеп» і «політичне та економічне підґрунтя», а також як наміри кинути тінь на церкву. Депутат свою провину не визнає. 


Коли верстався номер, засідання комітету ще тривало.