У Національній історичній бібліотеці України відбулася науково-практична конференція "Електронний облік: система впорядкування інформації та реєстрації елементів нематеріальної культурної спадщини". Її учасники -- історики, культурологи, викладачі вищих навчальних закладів, науковці -- обговорили низку питань щодо вивчення, систематизації та збереження надбань українського народу. Згідно з Конвенцією ЮНЕСКО "Про охорону нематеріальної культурної спадщини" до її списку можуть бути включені усні традиції, звичаї, обряди і свята, знання, пов'язані з природою та Всесвітом, а також знання та навички, пов'язані з традиційними ремеслами. Неповторними традиціями, піснями, звичаями та ремеслами багаті чи не всі регіони нашої країни -- прикарпатські, полтавські, дніпопетровські, закарпатські, львівські міста і села. Нині до національного переліку України включено такі елементи нематеріальної культурної спадщини -- Опішнянська кераміка, Петриківський розпис -- українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ--ХХІ ст., Косівська мальована кераміка, Кролевецькі ткані рушники, Культура хліба (хлібна культура і традиції), козацькі пісні Дніпропетровщини. Як повідомив професор кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заслужений діяч культури України Іван Павленко, найближчим часом до Репрезентативного списку може бути включений автентичний спів (пісенна традиція) народного гурту із села Лука Київської області.

 

Обговорюючи такі теми, як вивчення і збереження національної кухні караїмів, весілля в духовній культурі кримськотатарського народу, традиція вкривання м'ятою соломою дахів на Полтавщині, народні ігрові традиції та процес пізнання світу тощо, учасники конференції прийшли до висновку, що нематеріальна культурна спадщина -- не лише важливий соціально-економічний ресурс розвитку регіонів та складова туризму, а й потенціал для відродження соціальної злагоди у суспільстві, один із аспектів патріотичного виховання. Про це у своїх виступах та дослідницьких роботах, що увійшли до наукового збірника, говорили Олександр Буценко, директор Українського центру культурних досліджень, та науковий співробіник цього центру Інна Александрова, Ніна Зозуля, начальник науково-дослідного відділу "Поділля" Національного музею народної архітектури та побуту України, Сергій Калуцький, науковий співробітник Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, Василь Неволов, кандидат мистецтвознавства, Олександр Босий, кандидат історичних наук, та інші.

 

У контексті наукової роботи, що проводиться, зазначає кандидат філологічних наук, завідувач відділу культурної політики Українського центру культурних досліджень Валентина Телеуця, важливим напрямком є створення Національного реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини як єдиної інформаційної системи та електронний облік елементів спадщини, інформації про народних майстрів.

 

Під час роботи конференції у приміщенні бібліотеки діяла виставка "Пам'ятки української нематеріальної культури".

 

Світлана ЧОРНА.

 

Київ.

 

Голос України