Проект «Створення клініки відновного лікування «Міжнародний реабілітаційний центр В. І. Козявкіна» має отримати державну підтримку. Відповідний проект закону перебуває на розгляді Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я: «Про розвиток в Україні лікувально-реабілітаційної медицини на основі системи інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації за методом В. І. Козявкіна». У разі ухвалення документа громадяни України, перш за все учасники бойових дій, отримають належне забезпечення реабілітаційними медичними послугами високого рівня.

 

Проект «Створення клініки відновного лікування «Міжнародний реабілітаційний центр В. І. Козявкіна» — інноваційний медичний задум, яким передбачається створення міжнародного реабілітаційного містечка як цілорічного науково-медичного та реабілітаційного курорту на території Арабатської стрілки в Генічеському районі Херсонської області з використанням високоефективної технології лікування пацієнтів із дитячим церебральним паралічем, остеохондрозом та наслідками травм і органічного ураження нервової системи.


Науково-методичний супровід проекту «Створення клініки відновного лікування «Міжнародний реабілітаційний центр В. І. Козявкіна» здійснює Національна академія медичних наук та Міжнародна клініка відновного лікування професора Володимира Козявкіна (м. Трускавець). Метод Козявкіна — високоефективна технологія лікування пацієнтів із дитячим церебральним паралічем, остеохондрозом та наслідками травм і органічного ураження нервової системи.

ЦИФРА

 

Понад 20 тисяч пацієнтів, включаючи вісім тисяч хворих із Німеччини, Австрії, Швейцарії, Франції, США та багатьох інших країн, пройшли курс реабілітації за цією системою. 

 


У природно-лікувальних умовах Арабатської стрілки, що на Херсонщині, ефективність цієї методики значно підвищиться, оскільки ця місцевість має унікальне поєднання природно-кліматичних умов, термальних мінеральних вод та лікувальних грязей.


Підтримка цього проекту з боку держави потрібна через те, що в Україні, на жаль, методи медичної реабілітації впроваджуються в роботу надто повільно, не ведеться їх науковий супровід, підготовка фахівців. А сучасні багатопрофільні медико-реабілітаційні центри взагалі відсутні.


Нині у проект вкладено значні кошти приватних вітчизняних та іноземних інвесторів. Однак з огляду на масштаби та значимість цього проекту його завершення потребує й державної підтримки, переконані автори законопроекту: Валерій Карпунцов, Олег Ляшко, Тетяна Бахтеєва, Ірина Сисоєнко, Сергій Власенко, Андрій Помазанов, Олександр Співаковський та Олег Мусій.


Створення такого еко-міста, наголошують вони, забезпечить належне надання спеціалізованої консультативно-діагностичної неврологічної та реабілітаційної допомоги учасникам АТО, дітям, інвалідам. Щодня реабілітаційний комплекс зможе приймати на лікування, реабілітацію та оздоровлення до 1000 пацієнтів. Щонайменше 15% з них, у разі ухвалення проекту, можуть становити учасники АТО.


Головне науково-експертне управління, вивчивши документ, вказало на певні недоліки техніко-юридичного характеру. Водночас Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує ухвалити його у першому читанні та в цілому як закон. Власне документ рекомендовано до включення до порядку денного, тож своє слово має сказати сесійна зала.


Вл. інф.