У курортному місті Хмільник на Вінниччині, що є побратимом польського міста Криниця-Здруй, відкрили бібліотеку польської книги. Зібрали книжковий фонд у Республіці Польща.

Ініціаторами створення книгозбірні є Хмільницька міська спілка поляків імені Владислава Реймонта. Її керівник Євгенія Брильянт поділилася ідеєю з польськими побратимами. Ті підтримали пропозицію хмільничан.


— Вся література зібрана у Польщі під час акції «Поділися книгою», — розповів представник фундації «Братерство» з міста Криниця-Здруй Владислав Крейчи. — Акцію організовувала наша фундація. Зібрати вдалося книги різної тематики: про історію, науку, релігійного спрямування. Книги — для дітей і дорослих. Найбільше серед них творів художньої літератури. Але є і навчальні посібники, зокрема, ті, що стосуються вивчення польської мови.


Разом із гостями з Польщі книги для нової бібліотеки, що працюватиме на базі загальноосвітньої школи №3 міста Хмільник, передавала голова Вінницької ГО «Центр розвитку і партнерства «Полонія» Марія Козирська-Мазур та головний спеціаліст управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ірина Стеценко. Учні і вчителі школи, які вивчають польську мову і стануть першими читачами нової бібліотеки, підготували для гостей концертну програму. Звучали твори українською і польською мовами.

Вінницька область.

На знімку: перші читачі у бібліотеці польської книги, відкритої у місті Хмільнику.


Фото надано автором.