Проект керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза «Змінимо країну разом» виправдовує всі надії. Суть його полягає в обміні педагогами заходу й сходу країни.

 

При цьому делегації не просто знайомитимуться з регіоном, а майже місяць працюватимуть у школах своїх колег. «Я хочу, щоб у найменших селах Західної України знали, що таке Луганщина. Ми досягнемо цього, коли наші сільські вчителі із Троїцького чи Міловського району потраплять туди, розкажуть про Луганщину особисто й проводитимуть у тамтешніх дітей свій урок. Те саме відбудеться на території Луганщини. Потрібно охопити найбільшу кількість регіонів. Сьогодні це дуже важливо, оскільки сприяє стиранню територіальних меж і стереотипів», — вважає Юрій Гарбуз.


Першими учасниками проекту стали педагоги Львівської та Тернопільської областей. Майже місяць вони жили і працювали в області, а днями залишать Луганщину. Найімовірніше, додому повезуть багато вражень.


— У нас, коли запрошують гостей, то спочатку ведуть їх у світлицю. Коли ми приїхали на Сватівщину, то побачили, що світлиця є й у школі, і в рай-адміністрації, і в будинку, який мене прийняв. Але головне, що частина цієї світлиці є в душі кожного учня, до якого ми прийшли, — розповіла педагог зі Львова Тетяна Лучин. — Я побачила професійних і сконцентрованих педагогів. Люди тут працюють на результат.


На сході України, а саме на Луганщині, багато вчителів і викладачів побували вперше і, по суті, відкрили для себе цю частину України. «Хоча перед поїздкою ми й розуміли, що Батьківщина у нас одна на всіх, однак не очікували побачити таку відданість Україні», — визнавали вони. Вражень додала й поїздка педагогів із західних областей України в місця дислокації військових, які несуть службу в зоні АТО, вони поспілкувалися з військовослужбовцями ЗСУ на блокпостах у прифронтовому місті Попасна.


Педагог з міста Новий Розділ Львівської області Дана Дзюванська розповіла:


— На блокпості я спочатку розхвилювалася, але потім, коли вдивилася в обличчя військових, виникло відчуття гордості за наших дітей, вихованців. Адже завдяки їм ми можемо спати спокійно.
Перший етап проекту завершився. Тепер луганчани готуються прийняти педагогів з інших регіонів країни й самі вирушити ділитися досвідом роботи.

Луганська область.

 

Юрій Гарбуз із педагогами із Західної України.

Фото автора.