Працівники столичних вишів отримують три мінімальні зарплати. Відповідні дані оприлюднило столичне головне управління статистики. Середньомісячна номінальна зарплата штатного працівника закладу освіти у січні-вересні цього року становила 5 098 гривень. Це у 3,5 разу вище за встановлену в країні «мінімалку» (1450 гривень), але значно нижче середньої зарплати в економіці — на 38,1 відсотка.

 

 

Серед вишів міста цього року працювали 50 державних закладів, 11 комунальних та 40 приватних. Сприяють освітньому процесу у ВНЗ 292 бібліотеки та 249 бібліотечних пунктів із загальним книжковим фондом 41 970,1 тис. примірників.


Київ можна назвати містом студентів, адже за кількістю навчальних закладів він випереджає інші міста і навіть області. На початок 2015/2016 навчального року в столиці працював 101 ВНЗ, зокрема, 30 закладів І—ІІ рівнів акредитації та 71 ІІІ—ІV рівнів акредитації (тобто інститути, університети й академії). За рік зникло шість технікумів і училищ — частину з них було об’єднано та укрупнено.


Через демографічну кризу кількість студентів зменшується, як і молоді відповідного віку. Якщо на початку 2014/2015 навчального року у столичних вишах всіх рівнів акредитації навчалося 410,7 тис. студентів, то у вересні 2016-го — 386,2 тис. Зменшилася і кількість отримувачів стипендій — з 127,5 тис. до 123,2 тис. осіб.


Вплинула демографічна криза і на вступну кампанію: якщо торік до вишів було зараховано 85,4 тис. студентів, то цього року лише 74 тисячі. Цікаво, що статистика зафіксувала зменшення конкуренції серед абітурієнтів, які претендують на денну форму навчання. Такого висновку дійшли, порівнявши кількість поданих заяв від вступників на кожну сотню зарахованих. Якщо торік кількість поданих заяв у столичних вишах ІІІ—ІV рівнів акредитації сягала 748, то цього року — 723. Водночас конкурс серед заочників та охочих навчатися за вечірньою формою, навпаки, збільшився.


Студенти традиційно віддають перевагу денній формі навчання — серед закладів всіх рівнів акредитації саме на стаціонарі навчається понад 67 відсотків контингенту. Найпопулярніші спеціальності — соціальні науки, бізнес і право.


У вишах міста щороку здобувають освіту майже десять тисяч іноземних студентів. На відміну від гостей, наші співгромадяни мають можливість навчатися в Києві коштом державного бюджету (зрозуміло, українського). Проте з державної скарбниці цього року фінансують освіту лише 161 668 особам, водночас 194 463 студенти навчаються за власний або батьківський кошт. Мізерна кількість спудеїв опановує науку коштом місцевих бюджетів — таких лише 3971. Ще 5296 особам оплачують навчання центральні органи виконавчої влади.


Між іншим, освітні послуги — і офіційні, і неофіційні — весь час дорожчають. За даними головного управління статистики, у вересні цього року порівняно з груднем минулого індекс цін на послуги вищої освіти сягнув 110,3 відсотка.