Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради відклав розгляд подання Генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вадима Новинського, котрий фігурує у кримінальній справі про тиск на церкву. Після тригодинної дискусії комітет одностайно підтримав пропозицію продовжити розгляд цього питання на наступному засіданні. Депутати вирішили, що Генпрокуратура представила замало доказів вини В. Новинського, і затребували більше матеріалів.


Генпрокурор повідомив, що управлінням Генеральної прокуратури України з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України, за фактом перевищення влади та службових повноважень колишніми високопосадовцями (фігуранти справи — Віктор Янукович, екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, народний депутат України Вадим Новинський та екс-начальник столичної міліції Валерій Коряк), а також іншими працівниками правоохоронних органів міста Києва, при незаконному позбавленні волі особистого помічника нині покійного Предстоятеля Української православної церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира (В. Сабодана), а саме архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (О. Драбинка). Юрій Луценко заявив, що під час досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які свідчать про причетність до вчинення зазначеного кримінального правопорушення народного депутата України восьмого скликання В. Новинського.


Водночас після рішення комітету перенести розгляд подання Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що «комітет хоче перекласти відповідальність на Генпрокуратуру». «Так само, як це було у справі Клюєва, вони придумують причини, як пере-класти цю проблему на інший орган, щоб самому не приймати рішення», — сказав Ю. Луценко журналістам. Генпрокурор не виключив можливість перекваліфікації справи Новинського — як у менший, так і в більший бік. Наразі В. Новинського підозрюють у скоєнні злочинів за трьома статтями Кримінального кодексу. За словами Ю. Луценка, В. Новинському загрожує до п’яти років позбавлення волі і те, що депутат залишається недоторканним, «зменшує шанси слідства», бо слідчі не можуть проводити обшуки, вилучення мобільних телефонів чи інших речових доказів. Слідство триває.


Сам Вадим Новинський вважає свою справу сфабрикованою через його опозиційну діяльність. «Кримінальну справу проти мене я вважаю політично мотивованою, повністю сфабрикованою і основаною на лжесвідченнях двох лжесвідків, — сказав депутат на засіданні комітету. — Метою цієї справи є політичне переслідування партії Опоблок, членом якої я є». В. Новинський та його адвокати продемонстрували членам регламентного комітету відео, яке засвідчує начебто причетність Олександра Драбинка до іншої справи — викрадення монахинь. І що в той період, коли його нібито незаконно тримали в заручниках, його бачили в Києво-Печерській лаврі.

За словами адвоката Вадима Новинського Олега Таранова, докази Генпрокуратури базуються тільки на показах Драбинка, котрий є зацікавленою особою у справі. Натомість Юрій Луценко наголосив, що хто є свідком, а хто лжесвідком, може бути визнано тільки в суді.