Найвищих серед регіонів показників у валовому виробництві сільгосппродукції досягли на Вінниччині. Про це «Голосу України» повідомив керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Микола Неїлик. Він уточнив, що за підсумками роботи за дев’ять місяців нинішнього року регіон так само лідирує за темпами виробництва та обсягами виробленої продукції на особу. У тваринництві вінничани також перші: з початку року споживачам реалізовано понад 350 тисяч тонн м’яса, 700 тисяч тонн молока та майже стільки ж мільйонів штук яєць.

 

— Уже намолочено 5,4 мільйона тонн зерна, — наголосив Микола Неїлик. — Ще не всю кукурудзу зібрано. Тому показник буде ще вищий. Ніколи раніше, навіть за Союзу, в області не досягали таких результатів. Є господарства, де урожайність озимої пшениці становить 90 центнерів з гектара, а озимого жита — понад сто центнерів. Такою самою врожайністю кукурудзи — сто центнерів на круг — можуть похвалитися наші господарники. Та й середній показник зернових по області гарний — намолочено майже по 60 ц/га. Це європейські результати, про які не так давно можна було хіба що мріяти.


Не вдається нікому перевершити вінничан і у виробництві цукру. Солодких кристалів уже зварено понад триста тисяч тонн. Незважаючи на ранній сніг, під яким опинилися коренеплоди на площі у десять тисяч гектарів, фахівці прогнозують, що їх все одно викопають. Щоправда, цукру з таких уже буде менше, ніж за гарної погоди. Сподіваються на загальний показник солодкої продукції у 400 тисяч тонн.


На запитання, за рахунок чого аграрії краю мають такі здобутки, співрозмовник, не роздумуючи, каже: «Насамперед за рахунок любові до землі-годувальниці. А це означає, що у всіх господарствах застосовують нові технології, в тому числі з використанням перспективних сортів насіння, наукових підходів в обробітку, у більшості агроформувань на поля виходить сучасна техніка...».

 

Мовою цифр

 

740 підприємств, понад дві тисячі фермерських господарств та майже 283 тисячі особистих селянських господарств зайняті виробництвом продукції рослинництва і тваринництва на Вінниччині. В обробітку — майже два мільйони гектарів сільгоспугідь.


***


Понад 350 мільйонів доларів — на таку суму підприємствами АПК краю експортовано з початку року сировини та готових виробів. Третину від цих обсягів реалізували до країн Європейського Cоюзу.
547 одиниць сільгосптехніки на суму 450 мільйонів гривень придбано аграріями краю протягом січня—жовтня, зокрема, 136 тракторів, 52 зернозбиральні комбайни, 58 високопродуктивних посівних комплексів. Більшість з них — іноземного виробництва.


Фото надано департаментом агропромислового розвитку Вінницької ОДА.