У день 3-ї річниці Революції Гідності у Вінниці на Європейській площі знову встановили намет. У ньому і навколо розмістили понад сто фотографій того часу. Ініціатором своєрідно представленої фотовиставки є депутат Вінницької облради Людмила Станіславенко.

 

Всередині намету -- "буржуйка", дрова, пісок, вогнегасник. Тут учасники буремних подій організували круглий стіл "Революція Гідності: тоді і три роки по тому". Разом з Людмилою Станіславенко спогадами ділилися ті, хто згуртовував людей на підтримку столичного Майдану. Це активістка Олена Павлова та голова Молодіжної ради при міському голові Вінниці Дмитро Мира. Зокрема, згадали про дуже пророчу акцію із запуском в небо синьо-жовтих кульок. На них було зображення тодішнього глави держави Януковича.

 

-- Кульки полетіли у східному напрямку, -- розповідає пані Людмила. -- Згодом у тому ж напрямку відправився тодішній президент. Це зараз ми згадуємо про акцію з усмішкою.

 

-- Студенти допомагали встановлювати блокпости на в'їздах у місто, а потім чергували на них разом з міліцією, -- згадав Дмитро Мира. -- На варту заступали не тільки хлопці, а й дівчата.

 

За словами Олени Павлової, Майдан, ніби підперезав усіх одним поясом. Події в країні згуртували, здружили людей. Багато з них ділилися тим, що мали. Люди різного віку і соціального статусу щодня приносили, чи привозили продукти харчування. "Дуже прикро, що той ентузіазм, революційний азарт не вдалося спрямувати на вирішення наболілих проблем держави", -- зауважує активістка.

 

У День Гідності та Свободи учасники круглого столу разом з сотнями вінничан, керівниками області й міста поклали квіти до пам'ятного знака Героям Небесної Сотні. Його встановлено також на Європейській площі. Поруч -- мультимедійний екран, де постійно змінюються обличчя і розповіді про трьох загиблих на Майдані в столиці земляків і Героїв АТО, які полягли у боротьбі з російсько-терористичними військами на Донбасі.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України