Майже десять тисяч креативних, ініціативних, із загостреним почуттям відповідальності дітей активно працюють у районних та міських осередках органів шкільного самоврядування Кіровоградщини. Їхня, спільна з сільськими, селищними і міськими радами, установами та організаціями, діяльність спрямована на розбудову демократичного громадянського суспільства, вирішення питань соціального та культурного розвитку відповідних територій.

 

Нещодавно юні парламентарії зібралися в сесійній залі Кіровоградської обласної ради на пленарному засіданні триденної п’ятої сесії ХІ скликання обласного парламенту дітей з нагоди підписання тристоронньої угоди про співпрацю між обласним парламентом дітей, обласною радою та обласною державною адміністрацією на засадах рівноправності, законності, взаємодопомоги в підготовці й ухваленні перспективних та довгострокових проектів і програм розвитку територіальних громад, освітянських проектів та створення для цього спільних аналітичних робочих груп, проведення конференцій, круглих столів, дискусій з обласною владою, затверджено резолюцію Регіональної інтернет-конференції «Україна: шлях у майбутнє».


У школі управлінської майстерності юні парламентарії зустрілися з першим заступником голови ОДА Сергієм Коваленком, представниками молодіжної ради при виконавчому комітеті Кіровоградської міської ради та представниками сектору Державної регуляторної служби у Кіровоградській області, з учасниками АТО — на уроці мужності «В житті завжди є місце подвигу», відвідали лекційно-семінарські заняття обласної школи лідерів, взяли участь у комунікативних тренінгах, майстер-класах та інших цікавих заходах. А радник голови ОДА Віта Атаманчук розкрила дітям суть процесів децентралізації та її значення в сучасному українському суспільстві.


Діяльність юних парламентаріїв різнобічна. Наприклад, у Петрівському районі вони вже не перший рік займаються волонтерською діяльністю, допомагають ветеранам Другої світової війни, воїнам АТО.


«Доброю справою, що нас єднає, стало плетіння маскувальних сіток для захисників України в зоні АТО, — розповідає про роботу координатор Петрівського районного парламенту дітей, одинадцятикласниця Червонокостянтинівської ЗШ І—ІІІ ступенів Анна Стожкова. — Ми організовуємо збір одягу, речей першої необхідності, продуктів харчування, а також готуємо вітамінні коктейлі, дитячі малюнки та обереги. Щомісяця наш парламент передає зібране громадській організації «Допоможемо воїнам Петрівщини», з якою підписано угоду про співпрацю, для відправлення в зону АТО. Крім того, ми турбуємося про наших ровесників-переселенців зі сходу, про дітей із малозабезпечених сімей, яким допомагаємо грішми, шкільним приладдям, одягом та солодощами до свят. А ще наші волонтери, роботу яких координує рада волонтерських загонів учнівської молоді, проводять у кожній школі ярмарки, а виручені кошти використовують для громадської діяльності. В усіх наших починаннях відчуваємо підтримку вчителів, батьків, односельців, працівників органів місцевого самоврядування, районної газети «Трудова слава» і районного радіомовлення. А працюємо ми під гаслом: «Добро починається з кожного з нас».


Саме завдяки такій активній діяльності Кіровоградський обласний парламент дітей увійшов цьогоріч до десяти кращих в Україні за напрямами роботи в соціальній, культурологічній та гуманітарній сферах.

Кіровоградська область.

 


На знімку: під час сесії дитячого парламенту.


Фото автора.