У Харкові за участі обласної державної адміністрації відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань бюджету (на знімку). Проблеми обговорювали народні депутати, представники міністерств, голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник Харківського міського голови — директор департаменту бюджету і фінансів Тетяна Таукешева.

 


«Проведення в нашому регіоні засідання Бюджетного комітету дасть змогу докладніше донести до парламентаріїв і центральних органів виконавчої влади свої потреби і проблеми. Можливо, в дискусії зможемо виробити кроки з їх розв’язання», — зазначила голова ХОДА Юлія Світлична, відкриваючи засідання.


Голова комітету з питань бюджету Андрій Павелко подякував Юлії Світличній за допомогу в організації та проведенні виїзного засідання комітету в Харківській області, відзначивши, що вона лідирує серед найбільш розвинених регіонів України. «Ми розуміємо, як важливо мати зворотний зв’язок, знати позитив від бюджетної децентралізації і, звичайно, виявляти недоробки, які слід урахувати в Бюджетному кодексі та в рішеннях, що приймаються в Києві, — сказав він. — Хочу вас запевнити, що комітет сприятиме розв’язанню проблемних питань області».


Керівник області акцентувала увагу народних депутатів на питаннях, які мають ключове значення для розвитку регіону. Так, вона озвучила пропозицію залишати на місцевому рівні п’ятивідсоткові рентні платежі за користування надрами.


«Для Харківщини, де добувається 40 відсотків природного газу в Україні, це означає якісне посилення можливостей місцевих бюджетів», — підкреслила вона й запевнила: ця ініціатива знайшла підтримку на Раді регіонального розвитку при Президентові. Керівник області акцентувала увагу на необхідності завершення будівництва другого пускового комплексу Харківської філармонії, відзначивши, що це знаковий об’єкт, який відкриває можливості інтеграції в міжнародну культуру.


Як повідомила Тетяна Таукешева, в Харкові вже підготували звернення до Верховної Ради із проханням збільшити фінансовий ресурс для органів місцевого самоврядування, яким під час децентралізації передаються додаткові повноваження. Це повноваження з фінансування витрат на оплату комунальних послуг та енергоносіїв в установах охорони здоров’я (для Харкова — 120 мільйонів гривень), утримання установ освіти, крім зарплати вчителям (1,4 мільярда), фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян (майже 400 мільйонів), фінансування профтехосвіти.


Учасники засідання порушили питання необхідності передачі ПТУ у власність громад, за рахунок бюджету яких вони фінансуються. Представники Міністерства освіти і науки запропонували органам місцевого самоврядування підготувати всі необхідні документи й пообіцяли прискорити цей процес.


«Правильно було поставлено питання про будівництво метро, яке необхідно підтримати на державному рівні, — заявила водночас Т. Таукешева. — Ми не раз зверталися до Бюджетного комітету по підтримку цієї ініціативи.

Поки що у другому читанні закону про Державний бюджет проект не передбачає такі витрати місту Харкову, хоча для інших міст вони передбачені». А міська влада, за її словами, під час формування бюджету на наступний рік уже враховує кошти на оплату енергоносіїв для метрополітену, міськелектротранспорту і на безплатний проїзд пасажирів пільгових категорій.


Члени парламентського Бюджетного комітету обіцяли врахувати всі пропозиції місцевих рад і думки регіонів.


Нагадаємо: проблеми формування бюджету на 2017 рік обговорювали і на засіданні Харківського регіонального відділення Асоціації міст України в Харківській міськраді.

Харків.

 

 


Фото надано автором.