Півсотні проектів у сфері дорожнього господарства, вісім — у впровадженні енергоефективних та енергозберігаючих технологій і використанні альтернативних джерел енергії, три — з удосконалення систем протипаводкового захисту територій. Це не повний перелік проектів, які нинішнього року втілюють на Закарпатті за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Загалом в області за рахунок цих грошей реалізовують 90 проектів на загальну суму 110 з половиною мільйонів гривень. Про це під час брифінгу розповів директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Денис Ман. Усі програми і проекти, що втілюються за рахунок цих коштів, обов’язково співфінансуються з місцевих бюджетів на рівні десяти відсотків.


У переліку об’єктів — стратегічно важливі й для області, і для окремого району чи міста. Серед таких — «Міжнародний аеропорт «Ужгород», реконструкція якого триває. Для відновлення значної частини інфраструктури летовища за кошти з державного фонду у співфінансуванні з обласним бюджетом споруджують огорожу навколо аеродрому, проводять реконструкцію трансформаторної підстанції, технічних будівель тощо. Цей проект планують продовжувати і 2017-го. Як і реконструкцію колишньої великої котельні в обласному центрі під спортивно-реабілітаційний центр для інвалідів та учасників АТО — фонд уже виділив мільйон гривень. Водночас до кінця року планують завершити будівництво спортивного комплексу в місті Тячів з універсальною спортивною залою та двоповерховим адміністративним корпусом. Спорткомплекс площею понад дві тисячі квадратних метрів розрахований на 470 глядачів.


Серед шляхів, ремонт яких вдалося провести в цьому році за рахунок Держфонду регіонального розвитку, — автомагістраль, що веде до єдиного на Закарпатті вантажного пункту пропуску між Україною й Румунією —КПП «Дякове» на Виноградівщині, дороги до унікальних туристичних перлин Закарпаття — Долини нарцисів у Хустському, реабілітаційного центру бурих ведмедів та озера Синевир у Міжгірському районах.


Завдяки фонду вдалося вирішити давню проблему з водопостачанням села Мужієве Берегівського району. Проектом передбачено, зокрема, будівництво магістрального водогону з райцентру до села завдовжки майже п’ять кілометрів, насосної станції для водопостачання, резервуарів для чистої води та фільтрів поглинання.


— В область із Державного фонду регіонального розвитку надійшло сімдесят сім мільйонів гривень, що становить 70 відсотків від передбаченої суми. З них уже освоєно майже 60 мільйонів, тобто 54 відсотки, — повідомив Д. Ман. — Це один із найкращих показників у державі щодо використання коштів.


Закарпатська область.