ВРОЖАЙ

 

Рекордний валовий збір зернових зафіксовано на Вінниччині -- вже намолочено 5 млн. 508 тис. тонн збіжжя. Ужинок буде ще кращий, бо механізатори продовжують збирати кукурудзу.

 

Цією гарною новиною поділився з "Голосом України" директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Микола Неїлик. "Саме таку кількість зерна прогнозували фахівці, -- каже він. -- Хоча були й сумніви. Вони закрадалися тоді, коли випав ранній сніг. Однак кукурудза зими не боїться. Щойно сонце прибрало біле покривало, техніка знов вийшла в поле".

 

Трохи менше двадцяти тисяч гектарів треба впорати, щоб завершити збирання качанистої. За інформацією співрозмовника, її середня врожайність становить 85 центнерів з гектара (торік мали 48,6 ц.). Загалом намолочено 2,4 мільйона тонн зерна цієї культури. На останніх двох тисячах гектарів збирають урожай сої. На круг виходить трохи більш як 23 центнерів бобів, це майже удвічі більше минулорічного показника. Також у полі ще залишається п'ятсот гектарів сорго. Багаторічна рослина віддячила незвично високим урожаєм -- в середньому з гектара намолочують по 75 центнерів зерна, торік було трохи більше 23 центнерів.

 

У нинішньому році зернові і зернобобові культури на Вінниччині вирощували на площі 865,6 тисячі гектарів. Вперше за роки незалежності держави аграрії порадували таким вагомим короваєм. Та й раніше тут не перетинали рубіж у п'ять мільйонів тонн зерна.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України