Комітети Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони та з питань запобігання та протидії корупції провели спільне засідання за участю представників Державного концерну «Укроборонпром». Головна тема — факти корупції в «Укроборонпромі», висвітлені у ЗМІ.

Присутніх — депутатів, журналістів, представників громадськості — було так багато, що яблуку не було де впасти. Керівники ДК «Укроборонпром» відзвітували про його діяльність. Генеральний директор концерну Роман Романов повідомив, що Міністерство оборони досі не отримало достатнього фінансування, в тому числі на замовлення «Укроборонпрому». Депутати засипали представників концерну гострими запитаннями.
Голова оборонного комітету Сергій Пашинський (фракція «Народний фронт») заявив, що «Укроборонпром» потребує серйозного реформування і повідомив, що наразі тривають напрацювання змін до законів, які стосуються корпоратизації, залучення інвестицій та модернізації концерну. Голова комітету наголосив, що розслідування корупції та зловживань у сфері оборони розпочалися лише з 2014 року, і в них бере участь також і парламентський комітет, який передає відповідні заяви до правоохоронних органів. «Так, там крадуть, на жаль, і ми з цим боремося, боролись і будемо боротися», — заявив С. Пашинський.


Семен Семенченко (фракція «Самопоміч») звинуватив у корупції головного військового прокурора України Анатолія Матіоса (хоча той на засіданні комітету не був присутній). «За останні два роки за жодним зловживанням у сфері оборони немає рішення суду». — стверджував С. Семенченко.


Між депутатами виникла суперечка — проводити засідання у відкритому чи закритому режимі, без присутності преси. Деякі депутати пропонували зняти гриф секретності з тих питань, які стосуються контролю парламенту та суспільства за сектором оборони. С. Пашинський повідомив, що зараз напрацьовують зміни до закону про державну таємницю щодо зняття грифу секретності у питаннях, які не стосуються обороноздатності країни.


Голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв («Самопоміч») висловив думку, що вітчизняна система оборони повинна рівнятися на стандарти, впроваджені у США. «У них заходите на сайт міністерства оборони, дивитеся всі контракти із описом кому, за що і як були виплачені гроші. Ми повинні дійти до цього», — вважає політик. Єгор Соболєв висловився за розробку відповідного закону — щоб на сайті Міноборони можна було простежити всі контракти всіх підприємств, установ та організацій, які беруть участь у витратах грошей українських платників податків на потреби оборони. За словами Є. Соболєва, два парламентські комітети домовилися про спільні дії у цьому напрямі. Зокрема, буде сформовано робочу групу за участю депутатів із двох комітетів, які поїдуть на оборонні підприємства і перевірять контракти. Антикорупційний комітет уже делегував до складу цієї робочої групи народних депутатів — Олега Барну, Костянтина Матейченка, Володимира Парасюка і Юрія Тимошенка.

 

* * *


У ДК «Укроборонпром» масштабно розкрадають бюджетні гроші. Про це заявив глава ГО «Антикорупційний підприємницький фронт» Ігор Єгоров під час проведення в Києві круглого столу, присвяченого діяльності державного монополіста. За його словами, в рамках держконцерну діє спеціальна схема, за якою виділені на оборонне замовлення кошти виводять на рахунки фіктивних фірм, а потім через банківські картки фізосіб переводять у готівку. Єгоров розповів про фірми-прокладки, родинні зв’язки в керівництві «Укроборонпрому», використання конвертаційних центрів.


Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій підтримує звинувачення громадських організацій
— Ми виявили використання концерном так званих «податкових ям». Розкрадання бюджетних коштів на підприємствах державного концерну має системний характер. Тільки за одним епізодом розкрали 280 мільйонів гривень. Якщо ж узяти повну картину махінацій, то мова йде про мільярд, — заявив він. І повідомив, що подавав депутатський запит із викладом фактів корупції в «Укроборонпромі» до правоохоронних органів, НАБУ, звертався до Генпрокурора Ю. Луценка, виступив з інформацією про задіяні схеми перед Прем’єр-міністром В. Гройсманом. Але досі справі не дають ходу. Віталій Купрій уважає, що схеми реалізувалися керівництвом концерну і працюють не без участі перших осіб держави. Мовляв, тому навіть НАБУ не наважилося відкрити кримінальне провадження.

 

КОМЕНТАР

 

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана СИРОЇД:
— Сектор управління військової промисловості, закупівель озброєння та військової техніки є надзвичайно неефективним. Концерн «Укроборонпром» було створено у 2010 році фактично з метою корупції — щоб заробляти на спецекспорті. І доказом цього є те, що на сьогодні маємо із 134 лише 56 підприємств, які  рентабельні. Ці підприємства виснажувалися, і сьогоднішня ситуація не є набагато кращою, бо система управління не є прозорою та ефективною. Що потрібно зробити? Спочатку потрібно провести аудит. В «Укроборонпромі» жодного разу не було проведено аудиту: ані загалом у концерні, ані на окремому підприємстві. Далі — корпоратизація кожного з підприємств, наглядова рада, потрібно запровадити раду конструкторів усіх підприємств, які можуть виконувати оборонне замовлення, і вони повинні приймати рішення, що можна запропонувати сьогодні Україні інноваційного. І, відповідно, повинна бути рада директорів, яка нестиме колективну відповідальність за виробництво. Однозначно до цього процесу не можуть бути залучені посередники. Державний концерн повинен напряму виходити на виробників і укладати з ними угоди. А наявні «схеми» потрібно ламати. Для парламенту також важливо прийняти новий закон про закупівлі для сектора безпеки та оборони, де передбачити всі прозорі механізми.

 

Оксана Сироїд, Сергій Пашинський, Єгор Соболєв.

 


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.