Чернігівські газівники б'ють на сполох: загальний рівень платежів за газ клієнтів ТОВ "ЧернігівгазЗбут" залишається низький і навіть за боргів, що зростають, споживачі не звертаються до органів соцзахисту.

 

"Нові правила надання субсидії дали змогу всім споживачам, навіть боржникам, скористатися державною допомогою і застрахувати себе від накопичення неплатежів і відключення газу. Тому ми радимо сім'ям, витрати яких на комуналку перевищують 15 відсотків сукупного доходу, звертатися за її призначенням", -- наголосив директор "ЧернігівгазЗбуту" Іван Луста. -- Але споживачам варто знати, що вже наявний борг не перекриється субсидійними коштами. Щоб у подальшому за будь-яких змін у нормативних документах, які регулюють нарахування за пільгами та субсидіями, в них не виникало питань, наявний борг має бути сплачений готівкою".

 

На Чернігівщині сьогодні борги за газ тих споживачів, які не оформили субсидії, досягли майже 100 мільйонів гривень. Таких клієнтів 112 тисяч. Натомість споживачі, які оформили субсидії, мають борги в півтора разу менші -- 104 тисячі домогосподарств недоплатили компанії -- постачальнику газу за надані послуги 65,2 мільйона гривень.

 

Цікаво, що далеко не всі боржники бідні. Адже в компанії-постачальника газу зі здивуванням розказують про власників великих маєтків, які ходять у боржниках і роз'їжджають на "мерседесах". Так, наприклад, за 176 домогосподарствами площею понад 200 кв. м значиться заборгованість понад 2 тисячі гривень у кожного на загальну суму майже 940 тисяч гривень. Серед них чимало таких, хто систематично нехтує повідомленнями і не допускає контролерів для зняття показань лічильників. Це дає газовикам повне право, незважаючи на опалювальний сезон, припинити газопостачання до помешкання боржника. Але поки що на такі дії вони не наважуються. Значно легше перекрити газ мешканцям багатоквартирного будинку за відмову встановлювати загальнобудинковий лічильник, аніж потривожити багатіїв -- а раптом вони зав'язані у владу?

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України