У Миргороді відзначили 120-ліття художньо-промислового коледжу ім. М. Гоголя. З цієї нагоди відбулася наукова конференція та велелюдні урочистості. Крім нинішніх господарів закладу, зібралися випускники минулих років, серед них — чимало відомих митців і науковців. І всі відзначали унікальність цього навчально-мистецького «гнізда», його особливе значення для нашої культури.

Наприкінці ХІХ століття художньо-промислову школу в Миргороді створювали на кошти губернського земства та пожертви доброчинців. Робилося це передовсім для того, щоб із гончарів-кустарів (так тоді називали майстрів народних промислів) «ліпити» професійних керамістів, а також готувати вчителів малювання для шкіл. Уже через кілька літ автори виготовлених тут художніх виробів почали перемагати на найпрестижніших вітчизняних і міжнародних виставках. А 1918 року школа отримала статус художньо-промислового інституту, який очолив Василь Кричевський, видатний митець, автор нашого національного стилю в образотворчому мистецтві.


Пізніше заклад переживав непрості часи, неодноразово перейменовувався. Донедавна його знали як керамічний технікум. Коледжем і водночас структурним підрозділом Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка він став у 2011-му. В його старому корпусі, який тепер більше схожий на музей, зберігається унікальна колекція кераміки ХІХ—ХХІ століть. Серед експонатів особливе місце посідають не тільки дипломні роботи випускників, які уславили свою альма-матер, а й фрагменти копії відомого далеко за межами України майолікового іконостаса. Його виготовлено тут у перші роки ХХ століття для посольської церкви в Буенос-Айресі.

А щоб зберегти це диво й для Миргорода, копію замовили для тутешнього Свято-Успенського храму. Та невдовзі над цим шедевром завис дамоклів меч войовничого атеїзму... На щастя, велику частину іконостаса вдалося зберегти, нині її можна побачити у вестибюлі старого корпусу та — фрагментарно — в залі згаданого музею. Зрештою, й сама будівля цього корпусу, спорудженого у стилі французького ренесансу за проектом О. Ширшова, належить до перлин архітектури і залишається своєрідним експонатом просто неба...


Під час урочистостей нинішні студенти та викладачі коледжу запевнили численних гостей у тому, що добре усвідомлюють, де саме їм пощастило навчатися й працювати. Вони прагнуть бути гідними продовжувачами традицій попередників.


Учасники свята поклали живі квіти до місця вічного спочинку відомого художника Опанаса Сластіона, котрий викладав тут. На честь ювілею коледжу відкрили також алею випускників і трояндовий парк. А серед тих, хто їх відкривав, був і випускник 1961 року, ректор Київського національного університету ім.   Т. Шевченка, академік Леонід Губерський.

Полтавська область.

 

 

На знімках: старий корпус коледжу та частина унікального майолікового іконостаса, розміщена у його вестибюлі.


Фото автора.