Чернігівські газівники б’ють на сполох: загальний рівень розрахунків за газ клієнтів ТОВ «ЧернігівгазЗбут» залишається низьким і навіть за зростання боргів споживачі не звертаються до органів соцзахисту.


«Нові правила надання субсидії дали змогу всім споживачам, навіть боржникам, скористатися державною допомогою і застрахувати себе від накопичення неплатежів і відключення газу. Тому ми радимо сім’ям, витрати яких на «комуналку» перевищують 15% сукупного доходу, звертатися по її призначення, — наголосив директор «ЧернігівгазЗбуту» Іван Луста. — Але споживачам варто знати, що вже наявний борг не перекриється субсидійними коштами. Щоб у подальшому, за будь-яких змін у нормативних документах, які регулюють нарахування щодо пільг та субсидій, у них не виникало питань, наявний борг має бути сплачено готівкою».


На Чернігівщині сьогодні борги за газ споживачів, які не оформили субсидії, досягли майже 100 мільйонів гривень. Таких клієнтів 112 тисяч. Натомість споживачі, які оформили субсидії, мають борги у півтора разу менші — 104 тисячі домогосподарств недоплатили постачальнику газу за надані послуги 65,2 млн. грн.


Цікаво, що далеко не всі боржники є бідними. Адже у компанії — постачальника газу зі здивуванням розказують про власників великих маєтків, які ходять у боржниках і роз’їжджають на «Мерседесах». Так, наприклад, за 176 домогосподарствами площею понад 200 кв. м значиться заборгованість на загальну суму майже 940 тис. грн.

Чернігівська область.