За три мільйони сто тисяч гривень, виділених Чернігівською обласною радою, придбано мамограф для онкологічного диспансеру. Досі у профільному закладі області був лише один такий прилад. До того ж він працював на плівці, тож затратні матеріали лягали фінансовим тягарем на пацієнтів, що й так обтяжені хворобою.

У пам’яті нового апарата можуть зберігатися до 40 тисяч результатів, а продуктивність його роботи — від 5 тисяч, якщо роздруковувати, і до 10 тисяч досліджень на рік, якщо вони проводяться скринінговим методом, тобто при збереженні результатів в електронному вигляді.


Іще чотириста тисяч гривень, які вдалося зекономити завдяки тендерному відбору пропозиції при купівлі мамографа, планують спрямувати на придбання лапароскопічного обладнання для оперативних втручань. На півтора мільйона з виділених громадою області коштів уже закуплено хіміотерапевтичні препарати.


Крім цих коштів для потреб онкохворих області цього року було залучено ще чотири мільйони гривень із Державного фонду регіонального розвитку. Їхнє призначення — реконструкція приміщень поліклінічного та ремонт даху радіологічного відділень онкодиспансеру.


Плани на наступний рік іще масштабніші — обладнати радіологічне відділення лінійним прискорювачем. Цей комплекс приладів, який, зокрема, виконує функції томографа і так званого кібер-ножа, забезпечуватиме пацієнтам необхідне до- і післяопераційне лікування, здійснюватиме сучасну високоточну променеву терапію.


Вартість проекту зі встановлення у Чернігові сучасного лінійного прискорювача — майже 90 мільйонів гривень. Окрім обладнання, яке необхідно придбати, для нього треба збудувати й спеціалізовані приміщення.


Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч на представленні нового мамографа зазначив, що переоснащення онкологічного диспансеру — пріоритетне завдання для області. Адже, коли запрацює весь запланований комплекс, це тривалий позитивний вплив на здоров’я жителів усього регіону. І що важливо — як запевнив голова виконавчої влади області, для мешканців області лікування на новому обладнанні буде безплатним.

Чернігів.

 

Голова Чернігівської обласної державної адміністрацій Валерій Куліч та головний лікар Чернігівського онкодиспансеру Валерій Зуб на представленні нового мамографа в лікувальному закладі.


Фото прес-служби Чернігівської ОДА.