Днями у польському місті Красічин та у Львові відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та Комісії інфраструктури Сейму Республіки Польща за участю виконавчої влади (на знімку).

 


Представники двох країн обговорили питання відновлення залізничного сполучення Перемишль—Львів, покращення дорожньої, залізничної інфраструктури та відкриття пункту пропуску через кордон «Нижанковичі—Мальховіце».


Голова комісії Сейму з питань інфраструктури Богдан Жонса вважає, що цей пункт повинен бути в одному будинку, де прикордонники і митники обох країн зможуть спільно проводити огляд речей, що зменшить час будівництва і фінансові затрати.


На засіданні також обговорювалось питання про можливість продовження маршруту Інтерсіті «Київ—Львів» до Перемишля. Квиток коштуватиме 59 євро, а з Львова до Перемишля, як запропонували обидві сторони, прийнятною була б ціна 5 євро. Вже у січні перші швидкісні поїзди можуть прибути до Польщі, що значно зменшить пасажирські потоки на автомагістралях і черги на кордоні.


У програмі першої прикордонної зустрічі за участю міністрів інфраструктури України та Польщі Володимира Омеляна і Анджея Адамчика також презентація проектів євроколії «Львів—Варшава», будівництво вузькоколійних під’їзних шляхів на ділянці «Мостиська—Львів».


Ще одне важливе питання — продовження транспортного коридору «Vіa Carpathіa» (Карпатський шлях), який повинен з’єднати північ та південь ЄС, на територію України аж до Одеси. Ця автомагістраль повинна відновити великий «шовковий шлях» для перевезення вантажів з Європи і до Східної Азії та Китаю. Україною траса проляже через Львів, Тернопіль, Хмельницький, Вінницю і до Чорного моря. Активна позиція парламентаріїв обох країн може вплинути на прийняття позитивного рішення ЄС.


«Проміжний висновок, з яким погодилися обидві сторони, час переходити від декларацій до реалізації спільних проектів, — поділився враженням голова Комітету Верховної Ради України з питань транспорту Ярослав Дубневич. — Зокрема, потрібно швидко відновити щоденне сполучення між Львовом та Перемишлем. Як сказала воєвода Підкарпатського воєводства Ева Ленярт, кордон не повинен бути стіною. Наша співпраця в покращенні комунікації — це нові можливості для економік обох країн».


За підсумками дискусії підписано Декларацію намірів про співпрацю між Службою автомобільних доріг у Львівській області та управлінням доріг Підкарпатського воєводства.


Львів.


Фото Наталі РОП’ЯНИК.