Молодий Кобзар постав у центрі села Клембівка Ямпільського району на Вінниччині. Урочисте відкриття пам’ятника відбулося напередодні 200-ї річниці від дня народження поета.

Приємно, що селяни спорудили цей пам’ятник за власні кошти. Найбільший внесок зробило місцеве сільськогосподарське підприємство. А ініціатором доброї справи став керівник господарства Григорій Мельник. Скульптуру, висотою півтора метра, і постамент, що має 2,5 метра, виготовлено з каменю-пісковику, на який багата місцевість над Дністром.

— Ще зі шкільних років мені хотілося побачити зображення Шевченка у молодому віці, — розповів кореспонденту «Голосу України» автор пам’ятника, відомий скульптор Микола Крижанівський. — Не знаю чому, але в радянські часи генія слова зображали старим, та ще й сердитим дідом. Жителі Клембівки побачили поета молодим і красивим, з відкритим світлим обличчям.

До ювілею Кобзаря Микола Крижанівський завершив ще одну роботу на шевченківську тематику — скульптуру Катерини, головної героїні  однойменного твору Тараса Шевченка, яку буде встановлено у селищі Ольгопіль Чечельницького району Вінниччини.