Сучасний стан медицини нагадує важкого хворого, в якого одна хвороба викликає масу супутніх. І як лікувати такого, не знають навіть фахівці. Не встигли на Хмельниччині прозвітували, що область готова до впровадження пілотного проекту щодо відшкодування вартості на препарати інсуліну, як виникла інша проблема: виявляється, не у всіх районах є ендокринологи, фахівці, котрі можуть призначити ці препарати. 

 

Як і передбачає програма реінбурсації, в більшості районів уже сформовано реєстр пацієнтів, обладнано робочі місця ендокринологів, — повідомила Лілія Могильницька, головний позаштатний ендокринолог обласного департаменту охорони здоров’я. — Але наразі в області зареєстровано 49 штатних посад лікарів-ендокринологів, й укомплектованість штатних посад становить майже 90 відсотків. На думку фахівців, цього недостатньо для забезпечення належного рівня надання допомоги. А стаціонарне лікування дорослі можуть отримати лише у хмельницьких обласній та міській лікарнях і в Кам’янці-Подільському, де загалом є 75 стаціонарних місць.


А кількість хворих на цукровий діабет, який займає першість серед ендокринологічних захворювань і значно впливає на показники інвалідності та смертності населення, постійно зростає. У краї зареєстровано понад 50,8 тисячі хворих із таким діагнозом.


Серед них майже п’ять з половиною тисяч пацієнтів отримують інсулін. Саме на них розрахована програма реінбурсації.


Ще рік тому в Міністерстві охорони здоров’я повідомили про те, що підготовлено всі нормативні документи для відшкодування вартості препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет. Цей проект дає можливість отримувати інсуліни за виписаними рецептами, не сплачуючи жодних вартостей під час отримання лікарського засобу в аптеці. Відшкодування має включати не лише ціну виробника, а й усі націнки, передбачені чинним законодавством, в тому числі ПДВ.


Бо з’ясувалося: в районах, де немає ендокринологів, не можуть забезпечувати та контролювати виписку рецептів на інсулін. У департаменті охорони здоров’я визнають: неукомплектованість кадрами впливає на контрольовані показники роботи ендокринологічної служби. А ще більше — на якість отримання медичної допомоги хворими.


Головний позаштатний ендокринолог області додає, що нинішнього року на закупівлю препаратів для лікування цукрового та нецукрового діабету на Хмельниччині заплановано виділити понад 35 мільйонів гривень. А нині інсуліну закуплено на 20,5 мільйона гривень, що становить 58 відсотків від запланованої суми. Однак усі тендери проведено, і препарати надходять відповідно до замовлень та виділених коштів. За словами медиків, значних проблем у забезпеченні хворих інсулінами в області не виникало.


А от із забезпеченням таблетованими цукрознижувальними препаратами вони є. Так, за кошти місцевих бюджетів таких лікарських засобів придбано з початку року на 804 тисячі гривень. Але є й такі райони, де на ці медикаменти влада не змогла виділити ані гривні.


Хворі на місцях зіштовхуються і з такою проблемою, коли не можуть пройти необхідні аналізи і тести через нестачу відповідних лабораторних реактивів. Зокрема, йдеться про визначення показника мікроальбумінурії. Загалом в області було проведено 3,5 тисячі відповідних досліджень, але у восьми районах через згаданий дефіцит їх не проводять узагалі.


Особливої гостроти проблема нестачі реактивів набуває через впровадження системи реінбурсації. «Приміром, показник глікозильованого гемоглобіну, який також важко визначати через відсутність достатньої кількості реагентів, лежить в основі того, до якої із дев’яти категорій буде віднесено пацієнта. Чи буде він отримувати препарати на безплатній основі, чи частково доплачувати за інсулін. І в цій ситуації йдеться вже не про ускладнення цукрового діабету, а про обґрунтованість використання державних коштів», — зазначила Лілія Могильницька.


Якщо все-таки дещо відсторонитися від бюджетних коштів, то варто зазначити, що в області з ускладненнями від цукрового діабету зареєстровано понад 16 тисяч хворих. Як вважають фахівці, попередити розвиток важких ускладнень можливо. Передусім завдяки виявленню їх на початковій стадії. Наполягають на тому, що при цьому надзвичайно важлива тісна співпраця ендокринологів з іншими вузькими спеціалістами. Але не менш важливим є те, щоб на місцях були і самі ендокринологи, і необхідні для досліджень реактиви, і безплатні ліки.

Хмельницький.