У Верховній Раді відбувся круглий стіл «Культурна політика в умовах децентралізації: європейський досвід та українські реалії». В його роботі взяли участь голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко, радник Президента України, директор Інституту культурології НАМУ Юрій Богуцький, народні депутати України, директор Українського центру культурних досліджень Міністерства культури Олександр Буценко, представники посольств Литовської Республіки та Німеччини в Україні, Польського Інституту, Гете-Інституту та Офісу Ради Європи в Києві. До обговорення актуальних питань культурних ініціатив територіальних громад з метою збереження культурного розмаїття й природної спадщини країни, розвитку культурних індустрій долучилися очільники міст Жовква (Львівська область) і Прилуки (Чернігівська область), що беруть участь у проекті Ради Європи і Європейської комісії «Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадами», культурні діячі та експерти.

Голова комітету Микола Княжицький, наголосивши на необхідності осучаснення культурних інституцій, зазначив, що головним завданням культурної децентралізації є забезпечення рівних можливостей культурного розвитку та доступності культури для всіх громадян, їх залучення до процесу прийняття рішень щодо культурної політики та управління.


«Для нас усіх це обговорення є вкрай важливим. У минулому році ми проводили виїзне засідання в Маріуполі й ще тоді ініціювали у Верховній Раді проведення слухань про міжкультурний діалог, де ми могли б обговорити, як поєднати і збагатити обмін між регіонами України. Як урахувати особливості в кожному регіоні, надто в сучасних умовах, коли країна перебуває в стані війни. Очевидно, що, говорячи про самостійність регіонів в умовах децентралізації, ми маємо розуміти, що в деяких областях немає потужного промислового виробництва, а натомість є величезна кількість культурних пам’яток, музеїв», — сказав Микола Княжицький.


Перший заступник міністра культури Світлана Фоменко поінформувала учасників круглого столу про проведений аналіз стану та функцій закладів культури в регіонах. «Усе потребує оптимізації, але це не означає «закрити і забути». Все потрібно привести до ладу. Ми розробляємо типову диференційовану модель функціонування закладів культури, маємо розробити єдиний стандарт для цієї моделі».


Учасники круглого столу ознайомилися з досвідом роботи із залучення місцевих громад до культурної децентралізації на Дніпропетровщині. У регіоні діє кілька обласних програм збереження об’єктів культурної спадщини та одинадцять міських. Зокрема, у Павлограді реалізується програма «Українська платформа інтеркультурних міст».


Розповідаючи про Жовкву, міський голова Петро Вихопень повідомив, що в місті з населенням 13 тисяч осіб є понад сто пам’яток історії та архітектури світового, національного і регіонального значення. До того ж у Жовкві, де була резиденція польського короля Яна ІІІ Собеського, збереглися великі колекції історичного живопису. Як зазначив міський голова, нині громада райцентру працює над створенням промоційної, інформаційної, освітньої та наукової платформи культурної спадщини. Зокрема, планується створення регіонального єврейського музейно-туристичного центру на базі Жовківської синагоги, вдосконалення інженерної інфраструктури та транспортної мережі в історичній частині міста.


Про європейський досвід у сфері культурної децентралізації під час круглого столу розповіли перший секретар з питань децентралізації та секторних реформ Представництва Європейського Союзу в Україні Герман Бенедикт, експерт моніторингової групи Європейського Союзу (Манчестер, Велика Британія) Алі Дагстер, аташе з питань культури Посольства Литовської республіки в Україні Юргіс Гедріс.