У Комітетах Верховної Ради


Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики рекомендує парламенту ухвалити за основу проект закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (реєстр. № 4666).
У проекті пропонується визначити порядок створення, діяльності, припинення роботи товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю. Необхідність його прийняття пов’язана з тим, що товариства з обмеженою відповідальністю є однією з поширеніших форм ведення бізнесу серед інших організаційно-правових форм юридичних осіб. А чинне законодавство не лише застаріло, деякі його норми суперечать одна одній.

 


А цей закон, наголосив голова комітету Андрій Іванчук («Народний фронт»), дасть змогу усунути неузгодженості і впорядкує методи роботи ТОВ згідно із сучасними реаліями. За його словами, проведена ґрунтовна робота над документом і його прийняття стане реформою у корпоративному управлінні.


Власне, в документі пропонується 10 нововведень, серед яких диспозитивність регулювання відносин між учасниками ТОВ, корпоративні договори, усунення можливостей для блокування діяльності та рейдерських захоплень, удосконалення процесу виплати дивідендів та інше.


«Велика увага приділяється усуненню можливостей блокування діяльності і рейдерських захоплень товариств. Є норми, які зобов’язують виплачувати дивіденди в максимальний термін, який для цього необхідний, — це підвищує захист міноритарних акціонерів. Раніше була практика, де захищалися інтереси тільки мажоритарних акціонерів», — зауважив А. Іванчук.


Голова комітету підкреслив також, що вводиться інститут істотних правочинів та правочинів із заінтересованістю за аналогією із законом про акціонерні товариства. Це значить, що менеджмент товариства не може працювати, приносячи збитки підприємству, й отримувати зарплату.


«У світі, коли створюють підприємства, вони можуть домовитися, як виходитимуть із цієї ситуації. У нашому законодавстві це питання не врегульовано. Інститут виключення учасника із товариства існує лише в судовому порядку. Ми напрацювали можливість створення наглядових рад у товариствах з обмеженою відповідальністю», — зазначив депутат.


Також, за його словами, вводиться принцип конвертації майнових вимог у частку в статутному капіталі товариства та усуваються вимоги до максимальної кількості учасників ТОВ.


«Цей закон має бути прийнятий, і це стане серйозним поштовхом для інвестицій і для того, щоб українське законодавство відповідало європейським стандартам», — констатував голова комітету.


Вл. інф.

ДОСЛІВНО

 

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій ІВАНЧУК:


«Коли ми говоримо про деофшоризацію і вимагаємо від бізнесменів скорегувати свій бізнес у нашому правовому полі — це не зовсім коректно. Їм вигідніше там, у них більше можливостей формувати свої стосунки і вони приймають рішення, як співіснувати і здійснювати ті чи інші законодавчі процеси. Реформа корпоративного управління товариств з обмеженою відповідальністю потрібна давно».