Шановні колеги!
 
Професори, викладачі й студенти першої вищої школи Східної Європи — Острозької академії — звертаються до вас у нелегку хвилину конфлікту між Російською Федерацією та Україною.
Підтримка Радою Федерації звернення Президента Росії із приводу введення в Україну військового контингенту, а також дії російських військ у Криму фактично означають початок збройного вторгнення. На наше глибоке переконання, на сьогодні російська громадськість дезінформована про ситуацію в Криму й Східній Україні силами, що намагаються розпалити ворожнечу між нашими народами, втягнути наші країни в криваву війну, в якій не буде переможців і переможених. Відповідально заявляємо, що в Україні як вільній і демократичній державі не спостерігається жодних обмежень прав національних, мовних або релігійних меншин, а колектив Національного університету «Острозька академія» докладав і докладатиме всіх зусиль для підтримки атмосфери релігійної і національної толерантності.
Нагадуємо, що в XVІ—XVІІ століттях саме Острозька академія, де побачило світ перше повне друковане видання слов’янської Біблії, була світочем ученості слов’янського світу, а острозькі видання мали величезну популярність у Москві й Росії. Сьогодні наші викладачі й студенти продовжують розвивати та поглиблювати культурні зв’язки між нашими народами, беручи участь у конференціях, обговорюючи з російськими колегами актуальні наукові проблеми, обмінюючись публікаціями. Ніколи в нас не виникало непорозуміння із приводу мови або культури. Мова науки й освіти — це мова миру і співробітництва.
Дорогі колеги, просимо вас всіма доступними засобами вплинути на вище керівництво Російської Федерації і зробити все можливе для запобігання війни між нашими народами.
 
З повагою і надією на мир, колектив Національного університету «Острозька академія».