Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль виступає категорично проти скасування заборони на вивезення необробленої деревини з України та особисто проситиме народних депутатів України від області не голосувати за скасування мораторію на експорт лісу.


— Давайте не уподібнюватися аборигенам, у яких колоністи за скляні цяцьки виманювали землю, — наводить слова Г. Москаля його прес-служба. — А доведемо, що ми європейська нація, яка має свій гонор і береже національні багатства. Про 600 мільйонів євро допомоги через півроку всі забудуть, а вирубані й продані за копійки Карпати стануть національною ганьбою на довгі роки. Закарпаття — єдина область, лісистість якої займає більше половини території, і ми єдині в Україні, хто не продає в Європу ні паливну, ні ділову деревину. Так має бути й надалі.


Керівник області виступає за те, аби європейські партнери переносили деревообробне виробництво до нас і тут виготовляли продукцію, а не перетворювали Україну в сировинний придаток. Він особисто проситиме народних депутатів від Закарпаття не голосувати за скасування мораторію на вивезення необробленої деревини за кордон.


Таку ж позицію вже оприлюднив народний депутат України Василь Петьовка. Продовжувати заборону також закликає Асоціація деревообробників Закарпаття, деякі громадські організації.


Слід нагадати: під час візиту Президента України Петра Порошенка до Брюсселю президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер звернувся з пропозицією, щоб Україна скасувала заборону на експорт необробленої деревини. У відповідь на це ЄС готовий надати нашій країні останній транш фінансової допомоги у сумі 600 мільйонів євро.

Закарпатська область.