Попри постійні публічні заклики харківського голови Геннадія Кернеса дотримуватися в місті миру, спокою і громадського порядку, напередодні, у так званий день тиші, невдоволені новою владою та охоронці правопорядку зуміли розпалити головну площу Свободи до жорсткого протистояння.

Ближче до 16-ї години весь рух площею було перекрито — ДАІ пропускала лише громадський транспорт. Через годину кількість мітингувальників зросла, за оцінками правоохоронців, до п’яти тисяч. Одні скандували «Референдум», інші закликали до штурму будівлі облдержадміністрації. Однак в організаторів протесту, мабуть, цього разу вистачило розуму й сили і вчергове ламати двері та бити вікна вони не стали.

Проте, біля станції метро «Університет» почалося формування списків бажаючих увійти до «харківського опору». Учасникам опору пропонується брати участь у мітингах і пікетах, займатися агітацією тощо.

Близько 18-ї години представників мітингувальників прийняв новий голова Харківської ОДА Ігор Балута. Представники протестувальників заявили, що вважають нинішню владу нелегітимною, і висунули низку вимог: провести в області референдум про федеративний устрій; провести в області референдум про надання російській мові статусу державної; повернутися до угоди від 21 лютого; налагодити громадський контроль за роботою ОДА; забезпечити своєчасну виплату пенсій; забезпечити виборність керівників областей.

Мітингувальники заявили, що у разі невиконання їхніх вимог вони й надалі виходитимуть на вулицю.

І. Балута, у свою чергу, заявив, що орган контролю в області працює, він буде розширюватися, і ця вимога збігається з вимогою Майдану. За його словами, питання з виплатою пенсій стабілізується протягом 3—4 днів.

Кажучи про інші вимоги, політичні, І. Балута підкреслив, що їх вирішення не належить до його компетенції. Він попросив представників мітингувальників чітко сформулювати їх і висловив готовність передати ці вимоги органам, які можуть їх розглянути. Він запросив мітингувальників зустрітися з ним із цього приводу наступного дня. Мітингарі, у свою чергу, запропонували запросити на цю зустріч і голову облради Сергія Чернова.

Увечері колона пройшла до консульства Російської Федерації, де також лунали гасла, що «Україна й Росія — разом!». Учасники акції заявили, що їх наступний мітинг відбудеться в суботу, 8 березня, незважаючи на святковий день, теж на площі Свободи.