Насамперед слід мати на увазі, що кінець осені й початок зими -- не той період, коли можна сподіватися на зниження цін. Швидше навпаки. За словами ужгородських господинь, ціни останнім часом помітно зросли на молочну продукцію, овочі, фрукти, яйця... А оскільки щойно розпочався піст, то переважна більшість сімейних закарпатців середнього й старшого віку, котрі в неділю і свята відвідують церкву, якщо не в щоденному меню, то по середах і п'ятницях використовують скоромну їжу.

 

В одному з найпопулярніших супермаркетів, яких на 120-тисячний Ужгород більше десятка, поцікавилися, яка нині палітра цін на більшість продуктів. Тим паче тих, які зараз споживач купує найчастіше. Яблука коштують від 9 до 18 грн. за кіло (залежно від сорту і якості); груші -- 30 грн., мандарини -- 25,97--45,53 (іспанські), банани -- 26,38, айва -- 45, хурма -- 38,88, апельсини -- 28,88, грейпфрути -- 32,90 грн. А ось капуста білокачанна -- 2,98 грн., пекінська -- 8,88, буряки -- 4,88--6, картопля -- 4,44--8, цибуля вітчизняна жовта ріпчаста -- 3,28, а цибуля китайська (!?) синя -- 8,88, часник -- 100, морква -- 3,49--7. Літр олії (сорти й виробники різні) -- від 25 до 36 грн. Хліб гірчичний (500 грамів) -- 11,43, також півкілограмовий кукурудзяний -- 11,10, житньо-пшеничний -- 11,98, білий вищого ґатунку (650 г) -- 10,43. А в деяких фірмових магазинах ціна 500-грамового буханця зі злаками сягає й 16,50 грн. Цікаво подивитися на рибну продукцію, на яку під час посту попит зростає: карась (100 г) -- 2,16 грн., лящ -- 2,88, короп -- 8,55, форель (стейк) -- 42,82, філе сьомги -- 45,72, кілька -- 3,96, тюлька -- 2, оселедець -- 6. М'ясний ряд: свинина -- 60,94--78,98 (кілограм), телятина -- 54 -- 103,44, курка -- 43, кролик -- 138,49. Аж ось і яйця (десяток) -- 22,77--30,09. Молоко (2,5 %) у пляшці від 890 до 930 грамів -- 15,79--17,73.

 

Ось яка картина. Звісно, ціни високі. Можна нарікати. Але ж харчуватися треба. Причому хоча б тричі на день...

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України