Цьогорічної осені на Старомильському озері, що біля міста Здолбунів на Рівненщині, поселився лебідь. Люди кажуть, що він відстав від зграї і вирішив тут зимувати. Однак уже перший сніг ледь не став для крилатого красеня смертельним ковпаком.

— До мене часто звертаються люди з проханням допомогти тваринам, — каже ветеринарний лікар, депутат Здолбунівської міськради Андрій Кардаш. — Але цього разу зателефонувала одна землячка і розповіла, що бачила, як на озері в снігові лабети потрапив лебідь, тож, якщо можете, витягніть його звідти і як лікар надайте допомогу. Інакше до ранку бідолаха не доживе. Я не став роздумувати, взяв гумовий комбінезон і поїхав до водойми. Зі мною був ще й таксист В’ячеслав Мацканіч. Присвітили на озеро і побачили лебедя, який, як нам здалося, уже не подавав ознак життя. Мацканіч тримав мене на тросі, щоб у разі небезпеки витягнути, а я взявся по грузькому дні долати відстань до лебедя. Птах уже майже не пручався, його лапи були заплутані у водорості. Вдома його вдалося відігріти, він ніби ожив. Щоправда, їв хліб та зерно неохоче. Тремтів, але вже не від холоду, а, вочевидь, від страху.


За день-другий лебідь прижився, але Андрій Кардаш не став його одомашнювати, вирішив повернути птахові волю.


— Річ у тім, — зазначає мешканець Здолбунова, — що в мене колись уже жив лебідь. Його принесли люди, щоб я надав йому допомогу. Відтак, він у мене залишився. Жив понад два роки. А якось, коли я його випустив на двір, здійнявся в небо, довго кружляв над домом, ніби дякуючи за поміч, а потім подався на південь.


Цікаво, що історія з вдячністю від теперішнього лебедя, якого здолбунівчанин випустив на іншу водойму, де вода взимку фактично не замерзає, майже повністю повторилася.


Наступного дня після звільнення Андрій Кардаш навідався до свого пацієнта. Той гарно і впевнено тримався на воді, підплив до буханки хліба, принесеної йому. А потім, вочевидь, із радості почав виробляти на воді справжні танцювальні піруети.



Млинів 
Рівненської області.

 

На знімку: Андрій Кардаш із врятованим лебедем.


Фото надане автором.