З Литви до районного центру Болград Одеської області повернулися активісти громадської організації «Нове покоління» Віталій Куруч і Сергій Мойсеєнко.


На берегах Балтики вони навчалися стародавнього ремесла будівництва дахів з очерету. Двотижневу практику болградці проходили в етноекоселі, яке дуже давно заснував один із жителів Литви. Тут він виховав чотирьох синів, побудував будинок, сараї. Нині частину будівель викупила держава, й вони належить музею, який і робить ремонт. Із мешканців залишилося двоє осіб — уже літні онуки засновника. З метою збереження автентичності житлових споруд будівельники використовували тільки балки з лісу навколо поселення. А от очерет завозили за 300—400 км, з Латвії, де працює цілий завод з його заготовки. Працювали сучасними інструментами, але вигляд мав бути як у давнину.


— Очеретяний дах, зроблений з дотриманням усіх норм, служить від 40 до 80 років. Витримує і дощі, і вітри. Сенс застосовувати це в нас, у Бессарабії, є. Адже все катастрофічно заростає очеретом. Його треба збирати й використовувати, — наголосив Сергій Мойсеєнко.


Найближчим часом у рамках проекту загальноєвропейської програми «Лідер» до Болграда буде доправлено техніку. Взимку майстер-клас із заготовки очерету мають дати литовські майстри, які приїдуть до України для проведення навчальних семінарів для всіх охочих.

Одеська область.