Електронну систему для освітлення нерегульованих пішохідних переходів у темну пору доби «Безпечний перехід» розробили на вінницькому підприємстві «Промавтоматика». Першу систему випробовують на одному з пішохідних переходів на проспекті Юності в обласному центрі.


Спеціальна оптика спрямовує промінь світла безпосередньо на місце переходу, що робить пішохода добре помітним уночі. Регулятор вмикає підсвічення тільки тоді, коли до «зебри» наближається людина. На підприємстві стверджують, що в Україні немає аналогів цієї системи, вона перша в Україні.


— Така продукція, безперечно, корисна для нашої територіальної громади, — наголосив очільник Вінниці Сергій Моргунов. — Міська влада налагодить співпрацю з підприємством щодо її придбання і встановлення насамперед у місцях інтенсивного руху транспорту, а також біля навчальних закладів та дитсадків. Надалі забезпечимо усі пішохідні переходи у місті новою системою.


І це не єдина енергоощадна розробка «Промавтоматики». Ще є терморегулятор «Розумне тепло», який встановлюють у системах газового чи електроопалення. Він автоматично знижує температуру обігріву приміщення, коли господарів немає вдома. А ще є прилад «Диференційований облік енергії», який протягом доби фіксує показники споживання електрики і привчає до ощадного споживання електроенергії.


Вінниця.