На початку засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловив побажання, щоб цей рік увійшов в історію як рік, у якому відбулася фінансова стабілізація, відновлено економічне зростання, період, в якому все негативне залишилося позаду, а попереду — позитивні зміни. «Але головне — щоб це відчували люди», — підкреслив прем’єр. І уряд уже зробив певні кроки в цьому напрямі. Із 1 грудня буде підвищено на 10% мінімальні стандарти, а з 1 січня 2017 року відбудеться зростання вдвічі мінімальної зарплати — до 3200 гривень. «Це такі кроки, які дадуть можливість поліпшувати життя людей, і завдання уряду — щоб розвивалась економіка і поліпшувалось життя людей», — відзначив В. Гройсман. Загалом, за його словами, за 2016 рік відбулося зростання соціальних стандартів на 16%.

Отже, ось як із 1 грудня 2016 року зростуть основні соціальні стандарти:


— прожитковий мінімум зросте на 150 гривень для працездатних людей, на 158 гривень для дітей віком до 6 років, на 117 гривень для людей, які втратили праце-здатність;


— мінімальна зарплата — 1600 гривень, з 1 січня — до 3200 гривень;


— у сфері освіти посадові оклади зростуть на 260—450 гривень, у січні — на 50%;


— у сфері охорони здоров’я зарплата медсестри зросте на 246 гривень, лікаря-терапевта І категорії — на 318 гривень, лікаря-хірурга вищої категорії — на 363 гривні, з 1 січня зарплата медикам зросте приблизно на 30%;
— мінімальна пенсія за віком зросте на 117 гривень, мінімальна пенсія для шахтарів — на 351 гривню;


— мінімальна пенсійна виплата у разі втрати годувальника — 1611 гривень, на двох і більше осіб — 1695 гривень, на трьох і більше осіб — ще плюс 171 гривня;


— мінімальна пенсія родинам загиблих військовослужбовців зросте на 234 гривні;


— пенсія ліквідаторам аварії на ЧАЕС та ветеранам війни зросте від 192 до 333 гривень;


— пенсія дітям-інвалідам зросте на 239 гривень;


— виплати одиноким матеріям — на 158 гривень.


Водночас глава уряду наголосив, що люди, котрим уже нарахована субсидія на ЖКХ і які отримають підвищені виплати, у грудні більше платити за комуналку не будуть.


Під час засідання уряду прем’єр укотре порушив болючу тему тарифів. Адже нині виникла така ситуація, що мешканці багатоповерхівок, де встановлено лічильники тепла, сплачують за опалення відповідно до спожитої енергії, тобто за реальні послуги, а мешканці тих будинків, де немає лічильників, отримали квитанцію із величезними сумами, які розраховувалися за певними «формулами». Володимир Гройсман визнав, що такі «формули» застосовували «не зовсім праильно», і запропонував ухвалити рішення, щоб усі мешканці багатоповерхівок сплачували за опалення за такими тарифами, як у будинках із лічильниками.


Також прем’єр наголосив, що питання — скільки нараховують за опалення — це питання не уряду чи міністерств, а місцевих органів влади та місцевих підприємств—надавачів послуг, тобто теплокомуненерго. І навіть пригрозив «поставити» декого «на місце»: «Це питання не міністерства, не питання парламенту, а питання конкретного голови і конкретного теплокомуненерго, — наголосив прем’єр. — І ми дійдемо до тих, хто на цьому паразитує, і знайдемо методи поставити їх на місце».


Прем’єр запропонував таку формулу розрахунків за тепло: там, де є лічильники, люди платять за показниками лічильників, а де немає лічильників — нараховувати оплату за тепло на рівні середніх показників лічильників по місту на квадратний метр.


Водночас Гройсман наголосив, що завдання — максимально встановити за нинішній опалювальний сезон прилади обліку тепла. Адже, станом на 1 січня в Україні лише у 51,8% всіх будинків було встановлено лічильники тепла. Глава НКРЕ КП Дмитро Вовк підтримав запропоновану формулу розрахунків за опалення і закликав усі органи місцевої влади встановлювати прилади обліку. За його словами, нині будинкові лічильники встановлено на рівні трохи більш як 50%. Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, що в багатьох регіонах місцева влада свідомо гальмує і саботує встановлення будинкових лічильників тепле. Найгірші показники — у місті Тернопіль, де, за словами Д. Вовка, лише в 1% будинків встановлено лічильники тепла.


Уряд також затвердив Концепцію реформування системи охорони здоров’я. Прем’єр-міністр визнав, що вітчизняна система охорони здоров’я нині «перебуває у коматозному стані». Свідчення того — українці живуть в середньому на 10 років менше, ніж у сусідніх європейських країнах, дуже низький рівень оплати праці медиків. Реформу охорони здоров’я визначено як один із пріоритетів уряду. Прем’єр і в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запевнили, що є всі підстави до того, щоб уже з наступного року вартість ліків була зменшена. У проекті Держбюджету на 2017 рік уряд закладає збільшення на 2 мільярди гривень на закупівлю ліків — до 5,6 мільярда гривень, створення центрів кардіосудинної хірургії в регіонах. Бо, за статистикою, 65% смертей в Україні — від серцево-судинних захворювань, тоді як у розвинутих країнах люди від цих хвороб уже не вмирають, вживаючи профілактичні заходи.


Запропонована урядом концепція реформи медичної сфери передбачає багато новацій. Головний принцип — фінансувати не стіни, а медичні послуги, а кошти мають ходити за людиною. Це дасть можливість в тому числі й підвищити зарплату лікарям. Нова система оплати праці лікарів має бути впроваджена з 2018 року. Головною ланкою стане первинна медична допомога та лікар-терапевт. Передбачається також запровадження системи медичного страхування, утворення госпітальних округів, розрахунок вартості медичних послуг, вільний вибір лікаря. Пацієнт сам обиратиме лікаря й укладатиме з ним угоду. Контракти укладатиме Національна служба здоров’я, яка має бути створена наступного року. Це буде національний страховик. Безплатним буде лише базовий пакет медичних послуг.


Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зауважила, що комітет загалом погоджується з вектором руху, однак, на її погляд, всі зміни, які пропонує МОЗ, неможливі без адаптації в Україні європейських стандартів лікування. «Напрям обрано правильний, але інструменти на сьогодні не сформовано», — відзначила О. Богомолець.


Під час засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр також висловив сподівання, що парламент вчасно прийме поданий урядом проект Держбюджету-2017.


ДОСЛІВНО

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України:


— Єдиний рецепт успіху — коли влада починає працювати на людей і дуже жорстко починає протистояти популізму, корупції, байдужості, непрофесійності. Уряд працює над рішеннями, які, можливо, і жорсткі, але які дадуть змогу підвищити соціальні стандарти і рівень життя людей у найближчій перспективі.