До головного управління Держгеокадастру в Запорізькій області надійшло 27 клопотань від родичів Небесної Сотні. Як повідомляє прес-служба ОДА, «за результатами розгляду і затвердження розроблених проектів відведення ділянок обласним Держгеокадастром ухвалено 24 рішення про передачу у власність 47,37 га земель членам сімей загиблих героїв <...> на території Новомиколаївського та Гуляйпільського районів».


На цій оптимістичній ноті можна було і завершити нашу оповідь. Утім, правда життя у тому, що заголовки місцевих ЗМІ не настільки обнадійливі. А частіше вони такі: «Запорізький геокадастр принципово відмовляє у виділенні ділянок учасникам АТО». Ми не акцентуватимемо увагу на сказаному головою Запорізької ОДА (тоді ще в статусі в. о.) Костянтином Брилем на початку року щодо чиновників відомства. Хоча заява: «Вони оголосили війну мені, а я — їм», — багато про що говорить.


І ось уже в листопаді чергова поїздка очільника області до Мелітопольського району. «Управління геокадастру — це проблема усієї України. Це структура, яка гальмує усі процеси, пов’язані із землею», — наголосив під час зустрічі з місцевими мешканцями К. Бриль. Причиною такої різкої оцінки стала скарга семенівського сільського голови, що жодному із 30 його односельців, котрі повернулися із зони АТО, не виділили ані сотки землі. Водночас у цьому селі активно роздають ділянки воїнам із... Дніпропетровщини.


Тож нещодавно стіл у робочому кабінеті керівника геокадастру в Мелітопольському районі засипали землею. У такий спосіб учасники АТО висунули чиновнику останній ультиматум: або протягом тижня він виконає все згідно із законом, або вони приїдуть до нього із землею вже не вдесятьох, а всім районом...

Запорізька область.