Підмосковний митрополит Київського патріархату написав відкритого листа підмосковному митрополиту Московського патріархату.

 

"Голос України" писав уже про рішення російської влади знести храм Української православної церкви Київського патріархату у Ногінську під Москвою. Керуючий Богородською єпархією (історична назва Ногінська -- Богородськ) Київського патріархату митрополит Адріан написав відкритого листа керуючому Московською єпархією РПЦ Ювеналію.

 

У ньому український владика говорить, що саме "Московська єпархія РПЦ Московського патріархату зробила все можливе, щоб подіяти на адміністрацію Ногінського муніципального району для подання нею позову про знесення нашого храму". Владика Адріан гірко констатує, що у 20-ті, 30-ті, 40-ті роки минулого століття руйнуванням храмів займалися більшовики, а сьогодні "грабіжників і руйнівників храмів замінили деякі архієреї та духовенство РПЦ МП".

 

Керуючий єпархією української церкви нагадує керуючому єпархією російської церкви, як той, після вигнання українців із Богоявленського собору, у своїй проповіді заявив: "...Слава Богу, что мы покончили с хохляцкой нечистью". І владика Адріан питає: "Так якщо Україна і український народ є хохляцькою нечистю для вас, як для члена Священного Синоду РПЦ МП, то для чого ж ви лізете в ту "хохляцкую" країну і бажаєте встановити у ній свій порядок і диктаторський режим?"

 

У кінці листопада цього року під час торжеств з нагоди 70-річчя московського патріарха Кіріла ювіляр заявив, що не допустить незалежності УПЦ МП і ніколи не дасть своєї згоди на відділення від московського патріархату. Тим самим закреслив усі попередні твердження своїх підлеглих, що, мовляв, УПЦ МП незалежна. А, власне, згоди московського патріарха ніхто й питати не буде -- як не питали українці згоди Москви у 1991 році, проголошуючи свою незалежність.

 

Митрополит Адріан нагадує митрополиту Коломенському Ювеналію, що справжня назва РПЦ -- не Руська, а Російська, як вона й звалася до рішення Й. Сталіна у 1943 році. Тож навіть за назвою РПЦ не може претендувати на спадщину Київської Русі.

 

Нині по всіх храмах Ногінського району Московської області розвішені листівки проти української церкви, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета і російські чиновники у відповідь на скарги парафіян української церкви радять їм ходити в храми московської патріархії.

 

Владика УПЦ КП Адріан звертається із безнадійним закликом до свого московського колеги припинити розпалювання ворожнечі. Знесення церкви Київського патріархату в Ногінську заплановане на початок лютого наступного року.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Голос України