Всесвітньовідомий "Щедрик" українського композитора Миколи Леонтовича став звуковим символом Вінниці -- починаючи з першого грудня нинішнього року фрагмент цієї мелодії звучить на Європейській площі, коли годинник на вежі відбиває час о 12-й, 15-й та 18-й годинах. О 9-й ранку тут лунають звуки Державного Гімну України.

 

На знімку:

 

з цієї вежі,
що є архітектурним символом Вінниці,
звучатиме пісенний символ -- мелодія "Щедрик"

 

-- Це ще один спосіб увічнення пам'яті нашого талановитого земляка, композитора зі світовим ім'ям Миколи Леонтовича, -- каже міський голова Вінниці Сергій Моргунов. -- Старовинна вежа, споруджена за проектом знаного архітектора Григорія Артинова, давно стала символом міста. Тому саме на ній вирішили встановити механізм, що відтворюватиме фрагмент зі "Щедрика".

 

Уперше різдвяну народну пісню "Щедрик" в аранжуванні Миколи Леонтовича виконав хор Київського університету імені Святого Володимира під керівництвом Олександра Кошиця. Сталося це у 1916-му. Хоча друг Леонтовича Кирило Стеценко стверджує, що її чули глядачі ще у 1902 році. Було це на концерті у селі Чуків Немирівського району на Вінниччині. Обробка звучала у виконані хору хлопчиків, а диригентом був сам Леонтович.

 

У багатьох країнах світу інтерпретація "Щедрика" відома як різдвяна колядка "Carol of the Bell" (Колядка дзвонів). Її можна почути у популярних фільмах "Гаррі Поттер", "Сам удома", "У дзеркала два обличчя", "Міцний горішок-2", "Сімейка Адамсів". Американці супроводжують цією мелодію старт кожного космічного корабля, що відправляється на орбіту.

 

На батьківщині композитора у селі Марківка Теплицького району влітку нинішнього року відкрито пам'ятник "Щедрику". Його встановлено перед оновленим музеєм-садибою Леонтовича.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України