У першого місяця зими є свої тенденції. На ціни у супермаркетах та на базарах впливають новорічно-різдвяні свята. Торгівля, користуючись традиційними застіллями, що наближаються, намагається побільше з нас «урвати».

За морозну погоду також доведеться доплатити, приміром, комунальникам за тепло або аптекарям за ліки у сезон епідемій простудних захворювань. Але у цього грудня чимало й позитивів. Таких як щедрий цьогорічний врожай на ланах. Він не дасть спекулянтам значно задерти ціни на борошно, соняшникову олію та багато інших «інгредієнтів» страв новорічного столу.

 

Бензин та дизпаливо


Упродовж листопада ціни на вітчизняних АЗС неодмінно йшли угору, хоча у світі нафта час від часу «стрибала» униз. У більшості країн — це фактор для подешевшення пального. Але, як видно, не у нас. Та, варто сподіватися, у грудні бензин та солярка не підуть рости. Адже багато автомобілістів під час погодних катаклізмів залишають своїх залізних коней під під’їздами та в гаражах і пересідають на громадський транспорт. Тобто зацікавленість у пальному зменшується. Стримуючі чинники для суттєвого його подорожчання — наші середні зарплати і нинішні космічні ціни на АЗС. Іншими словами, вже нема куди збільшувати вартість бензину та солярки.


Борошно


У супермаркетах столиці воно коштує 20 гривень за двокілограмовий пакет. Хоча на базарі зустрічається і по 28 гривень. Торгівля намагається похитнути стабільність і викликати активний попит. Бо за кілька днів ажіотажу можна отримати місячну виручку. Але значно розгойдати ситуацію складно, бо пшениці в останні роки виробляємо в разів п’ять більше, ніж споживаємо.


Хліб


З кінця літа зацікавлені у дестабілізації політичні сили розкручують сценарій зі значним подорожчанням продукту номер один. Додає олії у вогонь і зростання собівартості виробництва паляниць та батонів. Звісно, енергоресурси «йдуть у гору» і це впливає. Але виробники розуміють, що коли значно задерти ціни на буханці, споживачі менше їх купуватимуть. І тут також позитивно для покупців позначається врожайний фактор: пшениці вистачає, що робить цей важливий інгредієнт доступнішим для пекарів.


Крупи


Вартість до нового року залишатиметься стабільною. Для помітного цінового зростання немає передумов, бо тиснутиме достатній врожай.


Цукор


Виробники намагатимуться розхитати ціни. Тим більше, що на цукрозаводах закінчуються заготовлені буряки, тобто сировина, а з нею — і сезон переробки. Дедалі поширенішою стає тенденція, коли виробники фасують солодкий пісок у 800-грамові пакети, а торгівці намагаються продати їх за «привабливими» цінами у 14—15 гривень. Так людей вводять в оману.


Овочі-фрукти


Навіть у столиці досі можна знайти помідори по 9 гривень за кіло, що стримує ціни на тепличні та імпортні. На щастя, на ринку достатньо недорогих овочів та картоплі, через що борщовий набір дешевший, ніж минулого року і до свят подорожчає незначно. А от заморські мандарини, банани і т. п. можуть додати в ціні. Перші нині коштують у супермаркетах від 23 гривень, другі — від 28 гривень за кіло. Вартість їх підштовхуватиме вгору не лише наближення новорічного застілля, а й нестабільність на валютному ринку.


Молоко та молокопродукти


І надалі дорожчатимуть. Оптові ціни на молоко в літровій плівці можуть піднятися до 16 гривень за одиницю, а кефіру — до 18 грн. У роздробі треба додати до цієї суми як мінімум 10%. Твердий сир типу «Російський» виробники продають по 105 грн. за кіло. Нефасоване масло вже реалізують по 110 грн. за кілограм, а фасоване — по 140 грн. На заводах високі ціни пояснюють значним зростанням закупівельної вартості надоєного молока. Якщо торік якісна сировина коштувала 6 гривень за літр, то зараз — 8—9,6 грн. Тож вартість молокопродукції зростатиме до нового року, а там, є надія, піде на спад. Бо на новорічні та різдвяні свята молока або кефіру люди вживають менше, а на фермах йдуть розтели, більше корів починає доїтися.


Соняшникова олія


Ціни залишатимуться стабільними, бо зібрали рекордну кількість соняшнику — 13,5 млн. тонн. До того ж, ми споживаємо лише 10% виробленої в Україні олії. Хоча немало експортується, але цього продукту на внутрішньому ринку не бракуватиме.


М’ясо


Подорожчає до свят відсотків на 10%. Свинина — до 75—80 грн. за кіло, яловичина — до 90 грн. Навіть бюджетна курятина — до 45 грн. Для продавців цих товарів передноворічний виторг — зоряний час.


Ліки

В Україні поширюється захворювання на грип та ГРВІ. Отже, фармацевтична галузь не бідуватиме.


У грудні подорожчають. Уряд прийняв рішення підвищити на них мінімальні ціни. Приміром, у роздробі вартість півлітрової пляшки горілки з вмістом спирту 40% має зрости з 54 гривень до 69,78 грн. Тобто — на 27%. Вино подорожчає на 22—55%. Можемо припустити, аби не знижувати попиту, торгівці хитруватимуть, вдаватимуться до різноманітних акцій.


Транспортні послуги


З наступного року «Укрзалізниця» анонсує підвищення цін на квитки у підсумку на 35%. Отже, можна встигнути податися у новорічну подорож за старими тарифами. Збільшення пропонують у два етапи: з лютого і жовтня.


Житлово-комунальні послуги


Залишатимуться значною статтею витрат українців.


Прогнози збирала Галина КВІТКА.