У рибних рядах усіх головних ринків Одеси цими днями — величезна кількість продукції морів, океанів, річок і озер. Уперше за останні десять років на ринках з’явилися кефаль, глоська і камбала. Ціни для покупців цих рибних порід виявилися, м’яко кажучи, кусючими. Приміром, за кілограм камбали просять 350 гривень, глоська йде по 120, а за кілограм кефалі доведеться викласти 100 гривень.


Одеса — морське місто й тому за всіх часів господині жоден свій похід на ринок не завершували відвідуванням рибних рядів. Дарунки моря в ці дні займають бажане місце на обідніх столах. Кілограм мідій можна купити за 50 гривень, десяток річкових раків продадуть за 120 гривень.


«Рибний цех» озер і річок регіону теж працює на повну потужність. Приміром, кілограм коропа свіжого продають від 30 до 50 гривень, товстолоб іде по 60 гривень, карась — 15 гривень, бичок чорноморський вам запропонують за 50 гривень, сом, котрий донедавна був нечастим гостем на прилавках, обійдеться в 100 гривень, судак великого розміру тягне на 120 гривень.


Оселедець дунайський, місцевий рибний делікатес, продають по 40 гривень за штуку, свіжа сардель відпускається по 40 гривень за кілограм.


Рибні прилавки буквально завалені щойно виловленою продукцією. Практично вся вона має місцеву, одеську прописку. Таке різноманіття пов’язане з тим, що протягом декількох років ведеться активна робота з передачі в оренду фермерам водойм — ставків, водоймищ, морських заток, заохочується вилов риби у відкритому морі. Традиційний вид продукції — риба охолоджена й риба глибокої заморозки — почав відходити на другий план: свіжа риба все-таки більше смакує.


Хотілося б відзначити й таку деталь — в Одесі практично ліквідовано вуличну торгівлю рибою і морепродуктами. А все, що з’являється на прилавках, проходить через санітарно-епідеміологічний контроль.

Одеська область.